Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russisk flytende atomkraftverk på vei mot Norskehavet

Det flytende russiske atomkraftverket Akademik Lomonosov har lagt fra kai i St. Petersburg. Kraftverket skal fraktes forbi norskekysten og videre til Murmansk.

Akademik Lomonosov på vei ut fra verftet hvor det flytende atomkraftverket ble bygget i St. Petersburg. Foto: AP / NTB scanpix
Akademik Lomonosov på vei ut fra verftet hvor det flytende atomkraftverket ble bygget i St. Petersburg. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Murmansk vil atombrensel bli tatt om bord, før ferden går videre til nordøstkysten av Sibir. Her skal atomkraftverket levere strøm til en havneby og flere oljerigger.

Norske myndigheter var i fjor sterkt kritiske til de russiske planene om å slepe atomkraftverket forbi norskekysten. Etter samtaler mellom norske og russiske myndigheter ble det enighet om at det ikke skulle tas atombrensel om bord på Akademik Lomonosov før kraftverket var framme i Murmansk.

Det flytende atomkraftverket forlot verftet i St. Petersburg lørdag. Foto: AP / NTB scanpix
Det flytende atomkraftverket forlot verftet i St. Petersburg lørdag. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Nyhetsbyrået AP meldte lørdag at fartøyet hadde lagt fra kai i St. Petersburg og at det skal slepes gjennom Østersjøen på vei mot norskekysten.

Tidligere har Aftenposten skrevet at norske myndigheter har fått forsikringer om at kraftverket ikke skal slepes, men fraktes med tungløftefartøy.

Etter å ha fått atombrensel om bord i Murmansk, skal kraftverket fraktes gjennom sårbare arktiske områder langs nordkysten av Sibir. Miljøbevegelsen har vært sterkt kritisk til prosjektet, og Greenpeace har kalt kraftverket «et flytende Tsjernobyl».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media