Ukraina-krigen

Russisk FN-topp
går av i skam

- Har aldri skammet meg så mye over landet mitt.

PRESTISJEFYLT: FN-forsamlingen i Genève. Foto: Denis Belibouse / Reuters / NTB
PRESTISJEFYLT: FN-forsamlingen i Genève. Foto: Denis Belibouse / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Boris Bondarev, diplomat ved den russiske FN-delegasjonen i Genève, skriver i et brev at han går av. Årsaken er krigen mot Ukraina, melder Hillel Neuer, leder for den uavghengige vaktbikkja UN Watch, på Twitter.

Bondarev bekrefter i 15-tida overfor nyhetsbyrået AP at han trekker seg. Toppdiplomaten opplyser at han har levert oppsigelsen til Gennadij Gatilov, Russlands FN-ambassadør i Genève.

Bondarev er den mest høytstående russiske diplomaten som hittil har hoppet av siden invasjonen av Ukraina startet, skriver UN Watch i en artikkel.

Samtale avvist

- I løpet av en 20 år lang karriere som diplomat har jeg sett ulike utslag av vår utenrikspolitikk, men har aldri skammet meg så mye over landet mitt som 24. februar i år. Den aggressive krigen Putin startet mot Ukraina, og i praksis hele den vestlige verden, er ikke bare en forbrytelse mot det ukrainske folk, men også muligens den alvorligste forbrytelsen noensinne mot det russiske folk. Med en tykk Z er alle våre håp og framtidsutsikter for et framgangsrikt fritt samfunn i vårt land strøket ut, skriver Bondarev i brevet.

Dagbladet har forsøkt å kontakte den russiske FN-delegasjonen i Genève for å få bekreftet opplysningene om Bondarevs avgang. Samtalen ble avvist.

- Jeg kan dessverre verken bekrefte eller avkrefte denne informasjonen. Dette er et saksforhold som gjelder russiske myndigheter, og medieforespørsler om det bør rettes til den russiske delegasjonen, svarer Alessandra Vellucci, FN i Genèves informasjonsdirektør, på Dagbladets henvendelse.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talte til toppmøtet i stiftelsen Verdens økonomiske forum 23. mai. Video: WEF Vis mer

- Boris Bondarev er en helt. Vi oppfordrer nå alle andre russiske diplomater i FN - og over hele verden - til å følge hans moralske eksempel og gå av, sier Neuer i UN Watch i artikkelen.

Langer ut

I brevet langer Bondarev ut mot dem han mener står bak krigen, og som han anklager for å tjene på den.

- De som skapte denne krigen, ønsker bare én ting - å forbli ved makten for alltid, bo i overdådige smakløse palass, seile i yachter som i tonnasje kan sammenliknes med hele den russiske marinen, og nyte ubegrenset makt og total straffrihet. For å oppnå dette er de villige til å ofre så mange liv som det kreves. Tusener av russere og ukrainere har allerede dødd på grunn av dette, står det i brevet.

Diplomaten trekker fram utenriksminister Sergej Lavrov som «en god illustrasjon på forvitringen i systemet».

- FALLEN MINISTER: Utenriksminister Sergej Lavrov får det glatte lag i Bondarev-brevet. Foto: Maksim Sjemetov / Reuters / NTB
- FALLEN MINISTER: Utenriksminister Sergej Lavrov får det glatte lag i Bondarev-brevet. Foto: Maksim Sjemetov / Reuters / NTB Vis mer

- I løpet av 18 år gikk han fra å være en profesjonell og velutdannet intellektuell, som mange av mine kolleger har holdt høyt i akt, til en person som uavbrutt sender ut selvmotsigende uttalelser og truer verden (det omfatter Russland også) med atomvåpen! skriver Bondarev, som ifølge brevet har jobbet i det russiske utenriksdepartementet siden 2002 og vært medlem av Genève-delegasjonen siden 2019.

- Jeg studerte for å bli diplomt og har vært diplomat i tjue år. Departementet er blitt mitt hjem og min familie. Men jeg kan rett og slett ikke lenger ta del i denne blodlige, hodeløse og totalt grunnløse vanæren, skriver Bondarev.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer