Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russisk fredsplan spiselig for Beograd

Serbia vil kunne akseptere G8-landenes fredsplan, selv om den inneholder visse risikomomenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sa den ekstreme nasjonalisten visestatsminister Vojislav Seselj i dag, ifølge nyhetsbyrået Beta.

President Slobodan Milosevic' kontor sendte fredag ut en melding om at Jugoslavia godtar de generelle prinsippene for en løsning som G8-landene vedtok på et møte i Bonn 6. mai.

- Vi er klar over at dette innebærer en viss risiko, fordi vårt prinsipielle standpunkt er at ingen utenlandske soldater kan være stasjonert på vårt territorium. Men hvis resultatet er en slutt på krigen, må vi kunne gi litt etter, sa Seselj.

Men utstasjonering av NATO-soldater i Kosovo var helt utelukket. Det ville være det samme som kapitulasjon og tap av Kosovo, mente han.

Greit

Fredsplanen som Russlands spesialutsending Viktor Tsjernomyrdin hadde med til Beograd er derimot forenlig med Jugoslavias grunnleggende politiske standpunkt, sa Seselj, som er leder for det ytterliggående partiet Serbias Radikale Parti, SRS.

Den russiske planen forutsetter en reduksjon, men ikke fullstendig tilbaketrekking av den jugoslaviske hæren og serbiske politistyrker i Kosovo.

Internasjonal styrke

Det russiske nyhetsbyrået Itar-Tass meldte i går at Milosevic har godtatt utplasseringen av en internasjonal styrke i Kosovo under overoppsyn av FN.

Ifølge den russiske planen skal soldater fra NATO-land som ikke deltar i luftkrigen, bli utstasjonert i Kosovos grenseområder. Seselj nevnte Hellas og Portugal som aktuelle.

Krigførende NATO-land vil kunne utstasjonere soldater i Albania og Makedonia, omtalt som kriseregioner av Seselj.

Styrken inne i Kosovo bør bestå av soldater fra nøytrale land, Russland og andre tidligere sovjetrepublikker.

- Dette er i grove trekk den russiske planen som kan være akseptabel for oss, sa Seselj. Han la til at han ikke hadde særlig stor tro på at forsøket ville føre fram.

- USA forsøker å kvele hvert eneste fredsinitiativ, mente visestatsministeren.

(NTB-AFP)