- Russisk invasjon av Ukraina er Putins plan B

Kan til slutt bli det eneste kortet han kan spille, mener ekspert.

KJØLIG: Russlands president Vladimir Putin møtte Tysklands statsminister Angela Merkel under D-dag-markeringen 6. juni. Foto: REUTERS / Kevin Lamarque / NTB scanpix
KJØLIG: Russlands president Vladimir Putin møtte Tysklands statsminister Angela Merkel under D-dag-markeringen 6. juni. Foto: REUTERS / Kevin Lamarque / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forholdet mellom Russland og den vestlige verden er på det kjøligste på lang tid.

Russland har svart på sanksjonene fra EU, USA og Norge, med ulike importforbud. Norges utenriksminister Børge Brende kaller forbudene «helt urimelig».

Bakgrunnen for konflikten er Ukraina-krisa, der Russland ifølge NATO nå har plassert 20 000 soldater ved grensa, samtidig som de støtter russisktalende opprørere øst i landet. NATO-sjef NATO Anders Fogh Rasmussen var i dag i Kiev, og sa der at de står klare til å støtte Ukraina mot russisk aggresjon.

Plan B Men vil Russland gå inn i Ukraina?

Ian Bremmer, Russland-ekspert og leder Eurasia Group, skriver i en blogg hos Reuters at en russisk invasjon i Øst-Ukraina er Putins plan B.

Han skriver at det viktigste for Putin er å holde Ukraina nærmere Russland enn EU og Vesten. Ifølge Bremmer krever det at russernes innflytelse i Øst-Ukraina ikke reduseres, og at Ukraina ikke blir NATO-medlemmer.

Russerne ønsker en føderalisering, med sterkt lokalt - og dermed russervennlig - selvstyre i Øst-Ukraina. Det er uaktuelt for ukrainske myndigheter.

Vil koste For å nå sine mål må president Vladimir Putin derfor fortsette som han har gjort til nå, med uoffisiell støtte til opprørerne. Eller gå til en invasjon.

- En invasjon vil koste mye mer for Russland. For det første er det russiske folk mot det. Russere flest er tilhengere av den nåværende politikken, men bare 29 prosent støtter en invasjon, skriver Bremmer, og viser til en meningsmåling utført av Levada.

- Det vil også koste enormt økonomisk. Og det vil komme sanksjoner fra Vesten på samme nivå som mot Iran.

Hvis det ukrainske forsvaret vinner, vil invasjon av Ukraina kunne være det eneste kortet Putin har å spille, skriver Bremmer.

Stillingskrig Tor Bukkvoll, seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) og ekspert på russisk politikk, mener det nå er en slags stillingskrig.

- Det ser ut til at alle parter nå venter på det som skjer på bakken i Ukraina. Russland har ikke gjort noe mer aktivt for å få slutt på konflikten. Og de russiskvennlige opprørerne taper stadig grunn. Det er en sjanse for at Ukraina vinner militært. Putin får da et dilemma. Hvis Ukraina vinner, taper han ansikt. Hvis han går inn i Ukraina med soldater vil sanksjonene fra resten Vesten blir sterkere og mer langvarige, sier FFI-seniorforskeren.

- Begge deler er skummelt, sier han.

Bukkvoll tror sanksjonene fra Vesten, og importforbudene Russland nå selv har innført, vil kunne få merkbare konsekvenser for Putin hvis de blir langvarige.

- Putin har sterk støtte i befolkningen nå, også i middelklassen. Men det er meningsmålinger som viser at folk ikke er villige til å gå ned i levestandard som følge av konfliktene. Selv om regimet nå virker solid, kan det bli endringer. Det er mulig å se for seg en splittelse av eliten og folkelig misnøye, som kan bli farlig for Putin. Da kan han bli desperat og uforutsigbar, sier Bukkvoll.