TIL KAI: Krigsskipet USS Donald Cook ligger nå til kai i Constanta i Romania. Lørdag skal et russisk jagerfly ha flydd svært nær den amerikanske destroyeren. Foto: REUTERS/Bogdan Cristel
TIL KAI: Krigsskipet USS Donald Cook ligger nå til kai i Constanta i Romania. Lørdag skal et russisk jagerfly ha flydd svært nær den amerikanske destroyeren. Foto: REUTERS/Bogdan CristelVis mer

Russisk jagerfly på tokt like over amerikansk krigsskip

Fløy rundt krigsskipet i over halvannen time.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et russisk jagerfly fløy lørdag på tokt like over den amerikanske destroyeren USS Donald Cook, skriver AP.

Jagerflyet skal ifølge en kilde i det amerikanske forsvaret ha gjort flere flygninger i nærheten av det amerikanske krigsskipet som befant seg i internasjonalt farvann øst for Romania.

90 minutter Flyet skal ha operert på bare 150 meters høyde over havet og mindre enn en kilometer unna skipet. Sirklingen rundt skipet skal ha foregått i rundt 90 minutter.

Det russiske jagerflyet førte til flere advarsler over radioen fra besetningen på Donald Cook. Det skal ikke ha vært våpen om bord på flyet,  skriver nyhetsbyrået.

Skipet ble satt ut i Svartehavet 10. april på grunn av spenningen mellom Russland og vesten.

I tillegg til den amerikanske destroyeren, ligger også det franske overvåkningsskipet Dupuy-de-Lome i Svartehavet.

De vestlige landene har dermed sikret seg rask responstid dersom konflikten i regionen trappes opp ytterligere.

Flyet, som var av typen Sukhoj Su-24, passerte over torpedojageren i lav høyde tolv ganger, skriver NTB.

- Denne provokative og uprofesjonelle russiske handlingen er i strid med deres nasjonale regelverk og tidligere avtaler om profesjonelt samarbeid mellom våre væpnede styrker, sier oberst Steve Warren, pressetalsmann i USAs forsvarsdepartement.

Vurderer å bevæpne ukrainske styrker Både EU og USA går hardt ut mot Russland. Britenes utenriksminister William Hauge sa i forkant av dagens utenriksministermøte i EU at Russland er innblandet i bråket i Øst-Ukraina. 

USAs utenriksminister John Kerry har gått hardt ut mot Russland, men også vært i diplomatiske samtaler med utenriksminister Sergej Lavrov om å løse krisa i Ukraina.

Nå sier en av John Kerrys nærmeste rådgivere at USA vurderer å bevæpne ukrainske styrker.

- Vi ser på det som en mulighet. På dette stadiet kan jeg derimot ikke spå om vi skal gjøre det eller ikke, sier diplomat Thomas Shannon til Reuters.

Den republikanske senatoren John McCain har også foreslått at USA skal forsyne de ukrainske myndighetene med våpen.

Spenning Spenningen i regionen øker stadig. Russiske separatister har okkupert flere offentlige bygg øst i Ukraina.

Den midlertidige regjeringen i Ukraina ga okkupantene frist til klokka 8.00 i dag tidlig for å forlate bygningene. De har de ikke gjort, og Ukraina har derfor signalisert at de vil drive antiterroroperasjoner øst i landet. De har også bedt FN om militær bistand.

Samtidig har de russiske separatistene bedt Russlands president Vladimir Putin om å personlig rette blikket mot situasjonen øst i Ukraina, og hjelpe separatistene.