Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russisk kalddusj for Bondevik

Den russiske nordflåten kutter alle bånd til Forsvarsdepartementet i protest mot NATOs bombing i Jugoslavia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarsminister Eldbjørg Løwer bekrefter at den direkte telefonlinja som var opprettet som et tillitsskapende virkemiddel mellom ledelsen for de to lands nordkommandoer, nå er lagt ned.

Dette kontaktbruddet står i skarp kontrast til det inntrykket som ble skapt fra begge lands ledelse under statsminister Kjell Magne Bondeviks offisielle besøk i Russland denne uka. Dagen etter Bondeviks konstruktive og åpenhjertige samtaler med statsminister Sergej Stepasjin, fryser forholdet mellom den russiske og norske forsvarsledelsen til is.

- Russlands nordflåte har brutt kontakten med Norges forsvarsledelse for å demonstrere Russlands motstand mot NATOs bombing av Jugoslavia, sa viseadmiral Vjatsjeslav Popov i Murmansk i går.

Popov fortalte at beslutningen var tatt av Russlands regjering.

Bondevik ønsket i går ikke å kommentere denne meldingen. Forsvarsminister Eldbjørg Løwer har denne kommentaren:

- Jeg oppfatter dette som en reaksjon i forlengelse av det forsvarsminister Sergejev sa under det nordiske forsvarsministermøtet i Stavanger i begynnelsen av mai. Han gjorde det der klart at det russiske forsvaret ville stanse samarbeidsprosesser til bombingen var over.

Løwer ser ikke bort fra at bruddet har sammenheng med NATOs holdning til Milosevic' signaler om å godta G8-landenes prinsipper for en fredsløsning i Kosovo.