Russisk kåpe utløste norsk atomalarm

TROMSØ/TRONDHEIM (Dagbladet): Pip, sa det - atomalarmen gikk og beredskapen ble skjerpet da den russiske kåpa ble sendt gjennom sikkerhetskontrollen ved flyplassen i Kirkenes. - Strålefaren over, fastslo Politiets overvåkingstjeneste (POT) i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Var kåpa radioaktiv? Forsøkte noen å smugle noe inn i landet? I et døgn ble kåpa holdt i forvaring av norske myndigheter. I en operasjon som involverte Luftfartsverket, SAS, Sivilforsvaret, Statens strålevern. Og Politiets overvåkingstjeneste.

Nå venter den russiske forskeren på å få kåpa si tilbake.

Kåpas lange ferd

- Vi har instrukser som skal

følges når det foreligger mistanke om stråling. Sikkerheten må komme først. Derfor ble kåpa gjenstand for grundige undersøkelser, sier politiførstebetjent Bård Nygård ved Troms politidistrikt.

  • Mandag ble kvinnen stanset på Høybuktmoen lufthavn i Kirkenes. Hun fikk dra videre til Tromsø. Kåpa ble inndratt av Luftfartsverket og sendt til samme sted - som spesialbagasje.
  • Samme kveld ble plagget undersøkt av Sivilforsvaret, i en hangar på Tromsø lufthavn. Ingen påviselig stråling ble oppdaget.
  • Men politiet var ikke helt tilfreds. Tirsdag ble Statens stråleverns spesialutstyr fraktet fra Oslo til Tromsø. Kåpa ble undersøkt på ny uten at spor av radioaktivitet ble funnet.
  • Deretter ble «strålekåpa» sendt med SAS-fly fra Tromsø til Værnes og Trondheim. Men ting tar tid, også i luftfarten: I går kveld ventet kvinnen fortsatt på kåpa si.

Dårlig utstyr

- Jeg er veldig lettet og glad det løste seg. Jeg ble virkelig nervøs av dette. De tok jakka og sa det var noe med radioaktivitet. Det kunne jeg ikke forstå, forteller den russiske forskeren til Dagbladet.

Kvinnen - som ønsker å være anonym - kom tynnkledd til vinterkalde Trondheim, der hun skal delta på et seminar hos NGU (Norges geologiske undersøkelser). Inntil videre må hun bruke lånt yttertøy.

- Vi får håpe kåpa dukker opp i dag, sier Clemens Reimann ved NGU.

Odd Olsen ved Luftfartsverket i Alta erkjenner at kåpa aldri ble vurdert som farlig.

- Den inneholdt ingen gjenstander, det som seinere skjedde dreier seg om rutinemessige sikkerhetstiltak, sier han.

Olsen innrømmer at utstyret som skal avsløre radioaktivitet ved flyplassen ikke holder mål.

Han opplyser at bedre måleutstyr skal være på vei.

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 466992857


Varnish cache server