UNDERSØKER RIPER: Politiet har funnet riper etter sammenstøt på det russiske skipet. Foto: Erik Veigård / Scanpix
UNDERSØKER RIPER: Politiet har funnet riper etter sammenstøt på det russiske skipet. Foto: Erik Veigård / ScanpixVis mer

Russisk kaptein risikerer fengsel etter sjarkforlis

Mistenkes for uaktsom navigering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Kapteinen om bord det russiske lasteskipet «Mekhanik Tyulenev» er mistenkt for brudd på skipssikkerhetsloven, og risiskerer bøter og to års fengsel etter at den norske sjarken «Marina» forliste mandag ved Andøya.

Kapteinen mistenkes for uaktsom navigering, opplyser Midtre Hålogaland politidistrikt i en pressemelding, som skriver at han oppholder seg i Bodø på «frivillig basis» i Bodø i påvente av at den forliste sjarken blir hevet.

«Mekhanik Tyulenev» ligger fortsatt i arrest i Bodø, i påvente av at rederiet skal garantere utgifter i forbindelse med saken. Politiet sier garantien trolig foreligger i løpet av kvelden eller fredag morgen, hvorpå skipet vil bli frigitt.

Nekter for kollisjon
Sjarken «Marina» er funnet på nær 80 meters dyp vest for Andøya, og hevingen av vraket starter trolig søndag. Årsaken til at den ikke er hevet tidligere er fare for at bevis vil kunne bli ødelagt dersom operasjonen ikke utføres svært forsiktig.

Politet tror årsaken til forliset er at «Mekhanik Tjulenev» rente sjarken i senk. Dette på bakgrunn av radarbilder som viser at sjarken var meget nære det russiske skipet like før det forsvant fra forsvarets radar.

Rederiets norske skipsagent Hans Kristian Brorud i Scan Nautic sier han så langt ikke har noen kommentar til politiets mistanke mot kapteinen.

- Vi avventer tilbakemelding fra politiet, sier Brorud til Dagbladet.no.

Mannskapet har hele tiden sagt at det ikke kjenner til noen kollisjon utenfor Stø, og en talskvinne for rederiet sier i dag til VG at ifølge kapteinen har det ikke skjedd noe sammenstøt med noe annet fartøy, skriver NTB.

Talskvinnen sier at anklager mot skipet er grunnløse. Det foreligger ikke noen anklager mot skipet fra politiet, og de håper at alle innser at lasteskipet er uskyldig i forhold til den havarerte sjarken, melder nyhetsbyrået.

Søker etter savnet
Et strandsøk ble i morges iverksatt på leting etter den 68 år gamle savnede sjarkfiskeren Kristian Knudsen, som er antatt omkommet etter forliset.

Det deltar et 20-tall personer fra Kystvakten, Sivilforsvaret og Norsk Folkehjelp, samt frivillig mannskapet på småbåter.

Det kan også bli tale om strandsøk i Øksnes kommune, sier operasjonsleder Randi Fredly ved Midt Hålogaland politidistrikt i Harstad til NTB.

Det har ikke lyktes Dagbladet.no å komme i kontakt med politiadvokat Steffen Ravnåsen ved Midtre Hålogaland politidistrikt for en kommentar til mistanken mot den russiske kapteinen. Dagbladet.no oppdaterer saken. 

FORLISTE: Sjarken "Marina". En 68 år gammel fisker fra Øksnes omkom. Foto: Skipsfoto
FORLISTE: Sjarken "Marina". En 68 år gammel fisker fra Øksnes omkom. Foto: Skipsfoto Vis mer