Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frode Berg:

Russisk kommisjon anbefaler benådning

En russisk kommisjon anbefaler at president Vladimir Putin benåder norske Frode Berg, som har sittet fengslet siden han ble pågrepet i Moskva for snart to år siden.

MOSKVA: Frode Berg og hans forsvarer Ilja Novikov ved byretten i Moskva. Bildet er tatt i april 2019. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
MOSKVA: Frode Berg og hans forsvarer Ilja Novikov ved byretten i Moskva. Bildet er tatt i april 2019. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

KIRKENES / OSLO (Dagbladet): En russisk kommisjon som håndterer benådninger, anbefaler at president Vladimir Putin benåder spiondømte Frode Berg, ifølge Reuters, som siterer nyhetsbyrået Interfax.

Det var menneskerettskommissær i Moskva, Tatjana Potjaeva, som torsdag formiddag opplyste til Interfax at de har foreslått å benåde Frode Berg. Hun er medlem i kommisjonen.

- Svært glad

Kirkenes-ordfører Rune Rafaelsen sier til Dagbladet det er svært gledelig å høre at russiske myndigheter innstiller på å benåde Frode Berg.

- Jeg har hele tida trodd at han kommer hjem før 75-års-jubileet, men om det skjer en uke eller to etter er ikke så farlig.

Nyheten kommer på dagen hvor Russlands utenriksminister, Sergej Lavrov, skal lande i Frode Bergs hjemby for feiringen av 75 års dagen for Den røde armés frigjøring av Øst-Finnmark. Feiringen starter i morgen.

ORDFØRER: Kirkenes-ordfører Rune Rafaelsen sier han er svært glad for at det nå ser ut som Frode Berg kommer seg hjem til familien sin. Foto: Henning Lillegaard / Dagbladet
ORDFØRER: Kirkenes-ordfører Rune Rafaelsen sier han er svært glad for at det nå ser ut som Frode Berg kommer seg hjem til familien sin. Foto: Henning Lillegaard / Dagbladet Vis mer

- Det viktigste er at han nå ser ut til å komme hjem til familien. Det er jeg svært glad for, sier Rafaelsen.

Frode Bergs norske advokat sier han ikke vet noe mer om det som skjer, men han sier han er glad.

- Dette er svært gledelig, og jeg håper han kommer hjem om kort tid, sier Risnes til Dagbladet.

- Det er kjempebra hvis det kommer en benåding fra russisk side. De er jo en rettsstat, og dette må på plass før Frode kan komme hjem, sier Øystein Hansen i støttegruppa for Frode Berg til NTB.

Søkte om benådning

17. oktober ble det kjent at Berg har søkt om benådning.

Det bekreftet Ilja Novikov, Bergs russiske stjerneadvokat, og advokat Risnes overfor Dagbladet.

Dagen i forveien meldte det litauiske nyhetsbyrået BNS at Russland og Litauen er enige om å utveksle to russere mot to litauere og en ikke navngitt nordmann som er dømt i Russland.

Berg er den eneste nordmannen som soner en spiondom i Russland.

Men på tirsdag ble det kjent at parlamentet i Litauen ikke vil stemme over lovforslaget som vil muliggjøre denne fangeveksklingen før 7. november.

FRODE BERG: Trine Hamran er forfatter og journalist, og god venn av Frode Berg. Slik reagerer hun på nyheten om den mulige utvekslingsavtalen mellom Litauen og Russland. Foto: Henning Lillegård Vis mer

Spiondømt i Moskva

Da Dagbladet møtte Bergs kone i Kirkenes søndag forrige uke, ønsket hun ikke å si noe om offentlig om ektemannen før han er tilbake i Norge.

Men hun la ikke skjul på at hun er spent, og hadde et håp om at det ikke var lenge til ektemannen kunne være hjemme igjen.

- Det beste Frode vet, er ribbe. Det skal han få når han kommer hjem, sa Anita Berg til Dagbladet.

Den tidligere inspektøren ved Grensekommissariatet i Kirkenes sitter fortsatt fengslet i det beryktede Lefortovo fengslet i Moskva. Berg ble dømt til 14 års fengsel for å ha spionert for den norske Etterretningstjenesten mot Russland.

Det var 16. april 2019 at han ble funnet skyldig Berg i spionasje i byretten i Moskva. Noen dager i forveien deltok president Putin og statsminister Erna Solberg på Arktisk forum i St. Petersburg.

- Er du klar for å benåde ham?, spurte norsk presse.

- Man kan bare benåde en person som er dømt, svarte Putin.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media