Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russisk kosmonaut fjernviet til kjæresten

Yekaterina Dmitriyeva måtte mandag tilbringe bryllupsnatten uten sin nye ektemann, Jurij Maletsjenko. Jurij var nemlig bokstavelig talt på farten - en fart på 28.000 kilometer i timen i bane rundt jorda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han befant seg om bord i den internasjonale romstasjonen ISS, der hans amerikanske kollega Ed Lu fungerte som forlover under fjernvielsen til Yekaterina dagen før. Hun befant seg i et auditorium i hjembyen Houston i delstaten Texas vest i USA.

Yekaterina og Jurij ble viet i den første og - hvis sure russiske romfartsledere får viljen sin - den siste vielsen der den ene parten er på jorda og den andre i verdensrommet. Russerne mener romfarere bør ha annet å tenke på enn bryllup og den slags fjas, og ville til å begynne med forby hele greia.

- Men ekteskapsinngåelse er jo kosmonautens egen sak. Reglene for kosmonauters oppførsel mens de går i bane rundt jorda er nedfelt i de internasjonale bestemmelser for opptreden om bord i ISS, som ikke uttrykkelig forbyr vielser, medgir Sergej Gorbunov som er talsmann for det russiske romfartsdirektoratet RSA.

Den amerikanske romfartsadministrasjonen NASA skal heller ikke ha vært særlig begeistret for vielsen. Det brød verken Yekaterina eller Jurij seg om, der de søndag via fjernsynskameraer så hverandre inn i øynene og ga hverandre sitt ja.

(NTB-Reuters-AFP)

<B>MANN I PAPP:</B> Yekaterina hadde bare en pappfigur å kose seg med på brylluppsnatta.
IKKE TIL STEDE:</B> Jurij Maletsjenko ble fjerngiftet fra romstasjonen i natt.