BETENT SAK:  Russland har kalt Polens beslutning om å stenge ute MC-gruppen «Nochniye Volki» politisk motivert. Her er er to av dem utenfor gruensen ved like ved byen Terespol. Foto: REUTERS/Kacper Pempel
BETENT SAK: Russland har kalt Polens beslutning om å stenge ute MC-gruppen «Nochniye Volki» politisk motivert. Her er er to av dem utenfor gruensen ved like ved byen Terespol. Foto: REUTERS/Kacper PempelVis mer

Russisk krigsjubel blokkert av polske grensevakter

- Disse folkene skal ikke få komme inn i Polen, sier en representant for grensevaktene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag morgen ble ti russiske motorsyklister tilhørende gruppen «Nochniye Volki», oversatt til nattens ulver, stoppet på grensen mellom Hviterussland og Polen.

Gruppen skulle, ifølge Associated Press, kjøre inn i nabolandet like ved byen Terespol som en del av en 70-årsfeiring av den Røde Armés seier over Tyskland.

Turen endte i et tre timer langt avhør med polske grensevakter, før de ble sendt tilbake til Hviterussland.

Hendelsen kommer etter en periode der Polen har vært sterkt kritiske til Russlands operasjoner på Krim-halvøya i Ukraina, noe som også skal ha vært årsaken til at motorsyklistene ikke fikk komme inn i Polen.

Skuffede russiske motorsyklister MC-gruppen har tidligere vist motsatt holdning av polske myndigheter i akkurat denne saken, og skal tidligere ha støttet opp om pro-russiske separatister i Ukraina.

«Nochniye Volki» ledere har også tette bånd til Vladimir Putin.

Så tette bånd at de tidligere har fått med seg presidenten på sykkeltur.

- Jeg er veldig skuffet, dette er lovløshet. Vi kommer ikke til å gi opp å feire den 9. mai i Berlin, sier Vitaly Kuznetsov til Associated Press.

Han er en av motorsyklistene som trolig må ta en solid omvei for å nå fram til målet sitt.

- De kommer ikke til å slippe inn, sier Dariusz Sienicki, en talsmann for de regionale grensevaktene. Han er godt støttet opp av sentrale myndigheter.

- En provokasjon Statsminister Ewa Kopacz har tidligere beskrevet MC-gruppens planer som en provokasjon, men vil ikke beskrive passeringsnekten som et politisk signal i retning deres store nabo i øst.

Putin-kritiske organisasjoner i Polen betegner de utestengte syklistene som nasjonalistiske pøbler, men ikke alle er like fornøyde med at motorsyklistene ikke får passere grensen.

- Anti-russisk hysteri, sier Wiktor Wegrzyn, leder for en polsk MC-klubb som på sin side markerte sin misnøye med grensesperringen ved å tute i hornene og blinke med lysene i protest.

Russiske myndigheter har fordømt inngangsnekten og skal nå kreve en forklaring. I en melding fra utenriksdepartementet legger landet særlig vekt på det de mener er Polens manglende respekt for landet som vant krigen mot nazistene.

To forskjellige oppfatninger av krigen Professor ved NUPI, Iver B. Neumann, forteller at forholdet mellom Russland og Polen er svært betent, noe det også har vært i et historisk perspektiv.

- Polen er svært skeptiske til Russland noe som kommer av at de to nasjonene har knivet om landområder i flere hundre år, sier Neumann som også legger til at de to nasjonene har en svært ulik oppfatning av hva som hendte under den andre verdenskrig.

Grensenekten til de russiske seiersfeirerne kan dermed sees i sammenheng med dette, tror Neumann. Han viser til Molotov-Ribbentrob-pakten, også kjent som pakten mellom Hitler og Stalin, der Russland, den gang Sovjet, og Tyskland blant annet delte Polen mellom seg.

Dette falt i dårlig jord hos polakkene.

- Dette forholdet forverret seg ytterligere under den kalde krigen, og nå er forholdet til Putin-regjeringen svært anspent, sier Iver B. Neumann til Dagbladet.

 VENNER MED PUTIN:  Gruppen «Nochniye Volki», på norsk oversatt til nattens ulver, har tette bånd til Vladimir Putin. Her er gruppens leder, Alexander Zaldostanov, under under en markering på Krim-halvøya sammen med presidenten selv i 2010. Foto: AP Photo/Sergei Karpukhin
VENNER MED PUTIN: Gruppen «Nochniye Volki», på norsk oversatt til nattens ulver, har tette bånd til Vladimir Putin. Her er gruppens leder, Alexander Zaldostanov, under under en markering på Krim-halvøya sammen med presidenten selv i 2010. Foto: AP Photo/Sergei Karpukhin Vis mer