Russisk kvinne fengslet etter prislapp-stunt

Sasha Skotsjilenko er beskyldt for å spre falske nyheter om det russiske militæret. Hun kan stå overfor ti år i fengsel.

VARETEKT: 32 år gamle Sasha Skotsjilenko har sittet i varetekt i flere måneder. Foto: AP
VARETEKT: 32 år gamle Sasha Skotsjilenko har sittet i varetekt i flere måneder. Foto: AP Vis mer
Publisert

Det har gått over fire måneder siden russiske Sasha Skotsjilenko (32) printet ut og plasserte prislapper på et supermarked med skarpe beskrivelser av Russlands handlinger i Ukraina.

- Hun kunne ikke være stille lenger, sier kjæresten Sonya Subbotino, ifølge Sky News.

En kunde i den russiske butikken skal ha meldt fra om Skotsjilenko til politiet.

Fengselsstraff i vente

- Sasha hadde venner i Kyiv. Hun har jobbet på en ukrainsk sommerleir og lært barn hvordan man kan lage filmer og drive med skuespill. Hun var veldig bekymret for dem.

32-åringen har vært varetektsfengslet siden den gang, anklaget for å ha spredt falske nyheter om russiske styrker. Hvis rettssystemet velger å gå hardt ut, kan Skochilenko risikere opptil ti års fengsel, ifølge BBC.

Siden 24. februar har nesten 200 personer blitt anklaget for antikrigsprotester, inkludert uttrykk for dissens på nettet, med 3300 administrative saker anlagt for å diskreditere de russiske væpnede styrkene.

«Stopp krigen»

Tidligere i år ble den russiske journalisten Marina Ovsjannikova verdenskjent etter at hun stormen inn under en nyhetssending på statseide Kanal 1.

Under hovedsendingen til nyhetsprogrammet brøt Ovsjannikova inn bak nyhetsoppleseren med en plakat der hun ba om at krigen stanses, og oppfordret publikum til ikke å tro på det de hørte.

På plakaten sto det «Stopp krigen. Ikke tro på propagandaen. Her lyver de til dere». Ovsjannikova var selv journalist i Kanal 1.

Hun ble pågrepet tidligere denne måneden.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer