Russisk kvinne overlevde fall på over 5.000 meter

En russisk kvinne overlevde i 1981 et fall på nærmere 5.500 meter. Først nå tør Larissa Sovitskaja å fortelle om sin mirakuløse luftferd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var på vei hjem fra sin egen bryllupsreise dramaet utspant seg. Den da 20 år gamle Larissa og hennes mann Vladimir klatret om bord i et mindre passasjerfly fra Aeroflot i byen Komsomolsk-na-Amure, lengst øst i Russland.

På vei hjem til Blagovesjensk ved grensa mot Kina kolliderte Antonov-24 flyet med et mye større sovjetisk bombefly av typen Tupolev-16, i nærmere 5.500 meters høyde.

Taket på passasjerflyet ble vrengt av og begge vingene ble skadet, og alle de 30 andre som var om bord, blant dem Larissas mann, ble drept momentant.

Husket film

Selv ble hun slynget ut av setet og bakover i den delen av flyvraket hun befant seg. I sammenstøtet ble hun slått bevisstløs, men kom til seg selv igjen å greide på utrolig vis å spenne seg fast i ett av de fire setene som fortsatt var å finne i den delen av flyvraket der hun befant seg.

- Jeg husket å ha sett en film om et flykrasj noen måneder tidligere, der en kvinne falt fra himmelen i flysetet sitt. Så da jeg så et tomt sete, kastet jeg meg mot dette og klamret meg fast. Deretter ventet jeg på øyeblikket da vi ville treffe bakken, forteller Larissa til Sunday Times.

I isende kulde og høy fart raste vrakresten med Larissa mot bakken, før den etter flere minutters fall krasjet i en trekrone i et av Russlands mest avsidesliggende regioner.

Erstatning

Tre døgn tok det før redningsmannskapene fant vrakrestene, og knapt kunne tro sine egne øyne da de forsto at Larissa hadde overlevd fallet.

Ett år tok det før hun igjen greide å sitte og gå, men ordren hun fikk var å holde tett om hva som var skjedd.

- Offisielt så krasjet det aldri fly i Sovjetunionen, så bare tenk hvordan det ville ha vært å innrømme en kollisjon der et militært fly var innblandet, forteller hun.

Aeroflot betalte i all stillhet 1.800 kroner i erstatning for mannens død, og ga Larissa 450 kroner som kompensasjon for skrekkopplevelsen.

Fortsatt sliter hun med skadene, men mer hjelp har det ikke vært å få.

- Ofte har jeg følt at det ville ha vært bedre om jeg hadde omkommet, sier hun.