Russisk kvinne siktet for agentvirksomhet i USA

Søndag ble kvinnen arrestert i Washington.

En russisk kvinne er siktet for å ha infiltrert amerikanske politiske organisasjoner. Kvinnen skal ha fått ordre fra en ledende tjenestemann i Kreml, skriver nyhetsbyrået AP.

Kvinnen skal blant annet ha pleiet nære forbindelser med National Rifle Association (NRA), en av president Donald Trumps støttespillere.

«Opptrer som en agent »

I en pressemelding på sin nettside, skriver det amerikanske justisdepartementet at en kvinne i slutten av 20-årene ble arrestert i Washington DC 15. juli.

Kvinnen er en russisk borger, men bor i Washington. Hun blir holdt i varetekt fram til en høring 18. juli.

Fra 2015 og minst fram til februar 2017 skal kvinnen ha jobbet under veiledning fra en tjenestemann høyt oppe i den russiske regjeringen, skriver justisdepartementet.

Videre hevder justisdepartementet at kvinnen tok seg inn i USA på et studentvisum og at hun unnlot å informere om at «hun opptrer som en agent for russisk regjering, slik loven krever.»

Ifølge pressemeldingen er maksimumsstraffen for konspirasjon fem år.

Hemmelige kommunikasjonskanaler

I begynnelsen av april innførte finansdepartementet i Washington sanksjoner mot sju russiske oligarker, tolv selskaper som de kontrollerer og 17 høytstående russiske embetsfolk.

Det ser ut til at denne ledende tjenestemannen som kvinnen har mottatt ordre fra, er en av disse. Justisdepartementer skriver at vedkommende ble sanksjonert av finansdepartementet i april 2018.

Ifølge New York Times skal kvinnen ha jobbet med å opprette hemmelige kommunikasjonskanaler med amerikanske politikere.

«Disse kunne så bli brukt av Russland for å trenge inn i det nasjonale beslutningsapparatet for å løfte den russiske agenda. I 2016 skal hun to ganger ha forsøkt å arrangere møter mellom Donald Trump og Vladimir Putin», skriver avisa.

Trump og Putin

Nyheten om arrestasjonen av den russiske kvinnen kom i kort tid etter at president Trump stod side om side med president Putin og sa at han ikke så noen grunn til at den russiske lederen ville prøve å påvirke presidentvalget.

Amerikansk etterretning har konkludert med det motsatte.

Saken oppdateres.