Russisk lasteskip tatt i arrest i Bodø etter sjark-forlis

Politiet tror dette fartøyet rant fiskebåt i senk. 68-åring fryktes omkommet.

BEORDRET INN: Her ligger «Mekhanik Tyulenev» i arrest i Bodø etter at politiet beordret fartøyet inn til land. Lasteskipet var like i nærheten da den norske sjarken forliste i går. Foto: BJØRN ERIK OLSEN
BEORDRET INN: Her ligger «Mekhanik Tyulenev» i arrest i Bodø etter at politiet beordret fartøyet inn til land. Lasteskipet var like i nærheten da den norske sjarken forliste i går. Foto: BJØRN ERIK OLSENVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 (Dagbladet.no): Det russiske lasteskipet «Mekhanik Tyulenev» er tatt i arrest av politiet og ligger nå til kai i Bodø etter at speedsjarken «Marina» etter alt å dømme forliste utenfor Andøya i går.

Politiet opplyser i 13-tida at de har radardata som viser at den lille fiskebåten og det 85 meter lange lasteskipet var svært nær hverandre, og tror de to kan ha kollidert, melder NTB.

Den 68 år gamle fiskeren Kristian Knudsen fra Øksnes fryktes omkommet.

Politiet vil i dag gå ombord for å avhøre mannskapet, og undersøker samtidig lasteskipet for skader. Blant annet tar dykkere nå skroget nærmere i øyesyn.

Fartøyet befant seg i samme område som den savnede sjarken  mandag formiddag.


— Vi ønsker å få brakt på det rene hva som har skjedd vest for Andøy i går. Faktum er at vi har kartdata og radarplott som viser at sjarken og lasteskipet har befunnet seg i omtrent samme posisjon til samme tid i går formiddag. Etter den observasjonen er sjarken forsvunnet, forteller stabssjef Magne Hugo Nilsen i Midtre Hålogaland politidistrikt til NTB.


Det russiske fartøyet var på vei sørover mot Nederland da det i morges ble beordret til land av politiet.


- Rederiet informert
Det russiske fartøyets rederi benektet tidligere i dag overfor NRK at skupet var involvert i noen kollisjon.


- Jeg har informert rederiet om at de er tatt inn til Bodø fordi politiet ville snakke med skipperen. Dette er bare et rutineavhør. De har vært i området, derfor ønsker politiet å snakke med dem. De har ikke sett noen ting, sier rederiets norske agent Hans Kristian Brorud i Scan Nautic til Dagbladet.no.


Dagbladet.no forsøkte i formiddag å komme i kontakt med brua på det russiske lasteskipet, men kapteinen opplyser til Bodø radio at han ikke ønsker å snakke med norske journalister.


Trolig funnet på 78 meters dyp
Den 68 år gamle fiskeren fra Øksnes i Vesterålen var ventet inn til land på Stø ved 11-tiden mandag morgen. Han dukket ikke opp som avtalt, og like før klokken 16 ble det satt i gang et omfattende søk med fiskebåter, redningsskøyter og et redningshelikopter. 

Sjarken kan være funnet, på rundt 78 meters dyp nordvest av Anda fyr i Vesterålen.

Det var redningsskøyta «Knut Hoem» som i formiddag fant en ende av ei line som kan ha tilhørt sjarken, og ser et ekko som samsvarer med et skrog på sjøbunnen samme sted. Det melder Redningsselskapet på sine nettsider.

Værforholdene i området er gode, og det kan bli aktuelt å gå ned med minubåt til det som antas å være «Marina».

- Det er mulig det blir leid inn et firma med undervannsstyrt kamera, ROV, for å søke på havbunnen. Det er  optimale forhold for søk, sier skipsfører Bjørn Roald Høve på RS «Knut Hoem».

Havarikommisjonen for fiskeflåten er underrettet og vil starte sine undersøkelser i løpet av dagen. 

TROLIG SUNKET: «Marina» med den savnede fiskeren (68) ombord var ventet i land i Øksnes mandag, men kom aldri tilbake. Arkivfoto: Arild Engelsen/Skipsfoto
TROLIG SUNKET: «Marina» med den savnede fiskeren (68) ombord var ventet i land i Øksnes mandag, men kom aldri tilbake. Arkivfoto: Arild Engelsen/Skipsfoto Vis mer