Uverifisert video:

Russisk leiesoldat henrettet med slegge

En uverifisert video som sirkulerer på meldingstjenesten Telegram skal vise en russisk leiesoldat som blir henrettet av sine egne. - En forræder, sier Putin-alliert og leder for Wagner-gruppa.

SKAL HA BLITT HENRETTET: Jevgenij Nuzjin ble intervjuet flere ganger mens han satt som krigsfange i Ukraina. I helga skal han ha blitt henrettet av sine egne etter å ha blitt returnert til russerne. Foto: YouTube
SKAL HA BLITT HENRETTET: Jevgenij Nuzjin ble intervjuet flere ganger mens han satt som krigsfange i Ukraina. I helga skal han ha blitt henrettet av sine egne etter å ha blitt returnert til russerne. Foto: YouTube Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er den russiske oligarken og Putin-vennen, Jevgenij Prigozjin - også omtalt som «Putins kokk», som søndag bekreftet den påståtte henrettelsen, skriver blant andre nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge Prigozjin, som er grunnlegger av den russiske leiesoldatgruppa Wagner, er det en av hans tidligere leiesoldater som blir henrettet i videoen. Han omtaler vedkommende som «en forræder», som i september byttet side for å «kjempe mot russerne».

WAGNER-LEDER: Oligarken og Putin-venn, Jevgenij Prigozjin stiftet leiesoldatgruppa Wagner i 2014. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB
WAGNER-LEDER: Oligarken og Putin-venn, Jevgenij Prigozjin stiftet leiesoldatgruppa Wagner i 2014. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB Vis mer

I videoen, som også er omtalt av den russiske uavhengige avisa Meduza, ses en mann som gir seg til kjenne som 55 år gamle Jevgenij Nuzjin. Med hodet tapet fast i en murvegg forteller han at han ble bortført i Kyiv 11. oktober, skriver avisa.

- Jeg ble slått i hodet og mistet bevisstheten, og kom til meg selv i denne kjelleren. De sa til meg at jeg skulle prøves, sier mannen i videoen, ifølge Reuters.

- Forrådte sitt folk

Etter at disse ordene ble sagt, dukker en uidentifisert mann kledd i militærklær opp bak Nuzjin. Mannen slår en slegge i hodet og nakken hans. Nuzjin kollapser på gulvet, før han får et nytt slag mot hodet.

- Nuzjin forrådte sitt folk, sine kamerater, og svek oss bevisst. Nuzjin var en forræder, sier Wagner-lederen i en uttalelse via sin talskvinne.

Videoen er blant annet publisert på en Telegram-konto som, ifølge flere russiske medier, er tilknyttet Wagner-gruppa, under tittelen «The hammer of revenge» - «Hevnens hammer».

I en uttalelse sier Prigozjin at videoen også kunne ha blitt kalt «En hund får en hundedød».

WAGNERGRUPPEN: Den russiske oligarken Jevgenij Prigozjin, mannen bak «Wagnergruppen», rekrutterer russiske fanger til krigen i Ukraina. Video: Telegram / Wagnergruppen. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Advarer andre

Den russiske uavhengige avisa Meduza skriver at Nuzjin ble rekruttert til å kjempe for Russland i Ukraina. Her skal han ha overgitt seg. I et intervju med ukrainske journalister har han uttalt at han var forberedt på å kjempe på Ukrainas side, ifølge avisa.

At det er Jevgenij Nuzjin som blir henrettet i videoen, er ikke bekreftet fra offisielt hold.

«PUTINS KOKK»: Jevgenij Prigozjin, som til tider omtales som Putins kokk fordi han tidligere drev et cateringselskap som leverte mat til Kreml. Foto: Misha Japaridze / AP / NTB
«PUTINS KOKK»: Jevgenij Prigozjin, som til tider omtales som Putins kokk fordi han tidligere drev et cateringselskap som leverte mat til Kreml. Foto: Misha Japaridze / AP / NTB Vis mer

Lederen av Wagner-gruppa kom også med en advarsel til andre russere han beskrev som svikere i søndagens uttalelse, ifølge Reuters.

- Ikke glem at forrædere ikke bare er dem som kaster sine automatvåpen og går over til fienden. Noen forrædere holder til på kontorer og tenker ikke på sitt eget folk. Noen av dem bruker sine egne privatfly til å fly til landene som virker nøytrale for oss så langt. De vil fly vekk for å ikke delta i dagens problemer. De er også forrædere.

Bekreftet kobling

Prigozjin har tidligere benektet at han leder leiesoldatgruppa Wagner. I september bekreftet han imidlertid koblingen for første gang.

Oligarken, som har tette koblinger til Kreml, sa han grunnla det private militære selskapet for å sende krigere til Donbas i 2014.

Han bekreftet også at gruppas soldater har vært aktive i Afrika og Latin-Amerika. Private, militære selskap er i utgangspunktet forbudt i Russland, og Kreml og den politiske ledelsen nekter for å ha noe med gruppa å gjøre, skriver NTB.

WAGNERGRUPPEN: Video skal vise en russisk fange pakke sakene sine før han blir med i Wagnergruppen, også kjent som «Putins private hær». Video: Telegram. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

I slutten av oktober opplyste britisk etterretning at de mente Wagner-gruppa, med Prigozjin i spissen, hadde senket kravene for sine rekrutter, omtalte NTB.

Etter å ha stilt «forholdsvis høye krav ved rekruttering» tidligere, slipper Wagner-gruppen nå inn «innsatte med betydelige helseproblemer», skrev Det britiske forsvarsdepartementet på Twitter.

Ifølge britisk etterretning var Wagner-sjefens mulige formål å bygge opp en forsvarslinje øst i Ukraina, også omtalt som Wagner-linjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer