Russisk lekeland: Barn leker stormingen av Berlin i 1945

Patriotisk oppdragelse når nye høyder.

HISTORISK: Sovjetiske soldater planter det sovjetiske flagget på den tyske riksdagsbygningen 2. mai 1945. Foto: NTB / Scanpix
HISTORISK: Sovjetiske soldater planter det sovjetiske flagget på den tyske riksdagsbygningen 2. mai 1945. Foto: NTB / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En kopi an den tyske riksdagsbygningen som ble stormet av Den røde arme i mai 1945 skal bygges i et militært lekeland utenfor den russiske hovedstaden Moskva. Det lover den russiske forsvarsministeren Sergei Shoigu.

Patriotisk kampanje

- Vi bygger riksdagen i Patriot-parken. Ikke i full størrelse, men likevel. Nå vil våre folk fra ungdomshæren storme ikke bare en hvilken som helst gammel greie, men den faktiske bygningen, sier han.

81 000 sovjetiske soldater døde under sluttkampene om Berlin, ifølge Wikipedia. De tyske tapene var på 150 000 soldater, mange av dem var barn i uniform. I tillegg døde det minst 150 000 sivile i de voldsomme sluttkampene for Hitler-Tyskland.

Byggingen av kopien av den tyske riksdagsbygningen er en del av president Vladimir Putins patriotiske kampanje. Dyrkingen av seieren over Hitler-Tyskland under 2. verdenskrig har blitt en av de ideologiske bærebjelkene i Putins Russland.

Russland og krigen

Det var Sovjetunionen som mer enn noen andre bar de store ofrene i bekjempelsen av nazismen. Tallene er ennå usikre, men rundt 20 millioner sovjetborgere mistet livet som direkte resultat av kampene. Alle russiske familier var berørt med tap av nære slektninger. Det er en grunn til at 2. verdenskrig er mye mer til stede i folks bevissthet i Russland enn i andre europeiske land som kjempet på alliert side.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.