<strong>ARRESTERT:</strong> Jelena Grigorjeva ble arrestert under en demonstrasjon mot diskriminering i april i St. Petersburg. Foto: Anton Vaganov / Reuters
ARRESTERT: Jelena Grigorjeva ble arrestert under en demonstrasjon mot diskriminering i april i St. Petersburg. Foto: Anton Vaganov / Reuters Vis mer

Diskriminering:

Russisk LGBT-aktivist drept i St. Petersburg

Den velkjente aktivisten, Jelena Grigorjeva, som ble funnet drept på søndag, skal ha mottatt dødstrusler av anti-homofile like før hendelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

På søndag ble den 41 år gamle kvinnen funnet i en busk, i nærheten av eget hjem, opplyser det lokale politiet.

Aktivisten ble funnet med gjentatte knivstikk og spor etter kveling, men politiet identifiserte henne ikke med en gang, melder BBC. Hun ble seinere identifisert av andre aktivister og russiske medier.

Jelena Grigorjeva deltok jevnlig i demonstrasjoner som støtter en rekke upopulære standpunkter i Russland. Blant annet LGBT-rettigheter og for å frifinne ukrainske politiske fanger. Bilder som er lagt ut på Facebook de siste månedene, viser Grigorjeva holde forskjellig plakater under demonstrasjoner.

<strong>ULOVLIG KYSS:</strong> Russiske aktivister for homofile rettigheter kysser. Samtidig blir de arrestert av politiet i St.Peterburg i 2013. Foto: Alexander Demianchuk / Reuters
ULOVLIG KYSS: Russiske aktivister for homofile rettigheter kysser. Samtidig blir de arrestert av politiet i St.Peterburg i 2013. Foto: Alexander Demianchuk / Reuters Vis mer

På en av plakatene har hun skrevet: «Et Russland som folk ikke er redde for, men som de kan bli inspirert av». På en annen sto det: «I Russland er det mer enn fem millioner homofile. På grunn av gamle tankesett og hat, må de leve i hemmelighet»

Skal ha mottatt dødstrusler

- Jelena Grigorjeva ble brutalt drep i nærheten av sitt eget hjem, skrev venn og aktivist, Dinar Idrisov på Facebook.

Han skriver også i posten at Grigorjeva nylig har mottatt trusler om vold og dødstrusler, og at hun hadde sendt inn flere klager til politiet, uten at de gjorde noe med det.

Det er ikke sikkert at drapet har direkte sammenheng med det politiske engasjementet hennes, men Grigorjeva hadde etter truslene bedt en venn passe katten hennes, dersom noe ille skulle skje med henne.

Politiet har ikke bekreftet rapportene om dødstrusler. En mistenkt er i varetekt for drapet, ifølge den russiske avisa Fontanka.

Ifølge The Guardian, har aktivister på et LGBT-senter i byen Ekaterinburg fått et truende brev signert av en som «tillitintetgjør homofile». I brevet kommer personen med en advarsel:

- Dersom de ikke stenger senteret kan noe veldig galt og veldig trist skje.

Svartelista på anti-homofil nettside

Bekjente av Grigorjeva sier at navnet hennes havnet på svartelista over LGBT-aktivister på en russisk nettside som oppfordrer til voldelige handlinger. Nettsida går under navnet «Saw» og har lenge trua aktivister som støtter homofile rettigheter.

FORSVINN HERIFRA: Artem Frantsuzov (21) og Jay Babenko (24) leier hender gjennom Moskvas gater. Det utløste sterke reaksjoner. Video: ChebuRussia TV Vis mer Vis mer

NY Daily News skriver at nettsida har oppfordret «spillerne» til å skrive ned og jakte på LGBT-mennesker for moro skyld, inspirert av skrekkfilmserien «Saw» . I et spill kalt «Chechnya’s Comeback», ønsket de homofile jegere velkommen. Navnet på spillet er en referanse til en anti-homofil utrenskning som har pågått i Tsjetsjenia siden 2017.

Spillet skal ha tilbudt juridisk beskyttelse til brukerne og sagt at de kan gjøre hva som helst, bortsett fra å drepe målene.

Tidligere i juli startet nettsida å navngi og true LGBT journalister og aktivister. Misha Tumasov, lederen for den russiske LGBTI-nettverket, måtte rømme landet i frykt for sin egen sikkerhet. Nettsida ble lagt ned forrige uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer