Russisk mafia kan stå bak dødsspriten

MOSS: Håndverkeren fra Moss som nå kan risikere 21 års fengsel for salg av 6400 liter dødelig sprit, har forklart at spriten stammer fra østeuropeiske forbindelser i Sverige. Før helga ble to russere og to østeuropeere pågrepet etter å ha passert Svinesund med 4800 liter metanolforgiftet sprit.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet etterforsker hvorvidt russisk mafia kan stå bak begge partiene.

Ett parti med dødelig, metanolforgiftet smuglersprit er sjeldent.

To partier er usannsynlig. Likevel vil ikke Østfold politidistrikt slå fast at de to sakene har forbindelse, eventuelt med russisk mafia som aktør:

- Dette ønsker vi ikke å kommentere nå, sier politiinspektør Jon Aga til Dagbladet.

Advokat Even Rønvik, som forsvarer den 46 år gamle håndverkeren fra Moss, bekrefter at hans klient har forbindelser som kan spores til kriminelle miljøer i Øst-Europa.

- Min klient ble kontaktet av noen gamle østeuropeiske forbindelser. De tilbød ham å kjøpe og hente et parti med 6400 liter sprit i nærheten av Karlstad. Han samtykte først til dette. Han allierte seg med en mann fra Onsøy utenfor Fredrikstad, og sammen skulle de hente partiet hos en østeuropeisk forbindelse i Karlstad. Da det nærmet seg, trakk min klient seg. Han ville ikke smugle spritpartiet likevel. Onsøy-mannen gjennomførte smuglingen alene. Da han kom tilbake til Norge, tok min klient kontakt, og fikk hånd om rundt 2000 liter av spriten. Dette solgte han videre - inntil han fikk høre at spriten var giftig, sier Rønvik.

- Ifølge nettutgaven til Moss Avis har din klient forklart at kameraten kjøpte «full pakke», det vil si både lastebil og 6400 liter sprit av en svensk skraphandler?

- Det er litt unøyaktig. Begrepet «skraphandler» kan i denne forbindelse bety spritleverandør.

- En østeuropeisk spritleverandør?

- Det kan være. Men jeg kjenner ikke detaljene. Min klient er nedbrutt og fortvilt over at to kanskje er døde og ti er havnet på sykehus som følge av at spriten var forgiftet, sier Rønvik.

Metanol

46-åringen har forklart at han distribuerte 1000 liter til Stavanger-området.

- Da det ble kjent at spriten inneholdt metanol, lønnet han en bekjent til å kjøre og hente tilbake dunkene med en henger. Men min klient sitter nå fengslet. Han vet at lasten ble hentet - men ikke om den er destruert, sier Rønvik.

Østfold politidistrikt har i dag oversikt over 1300 liter av det totale partiet på 6400 liter.

- Vi tror at 800 liter er destruert av selgere og kjøpere lokalt i Østfold, samt i Stavanger. 500 liter har vi selv destruert, sier politiinspektør Jon Aga.

Det er grunn til å tro at folk i spritnettverket driver klappjakt på dødelig sprit som de sjøl har distribuert. Politiet har hittil funnet fram til et trettitall underdistributører og kjøpere som de mener 46-åringen fra Moss har styrt.

- Til sammen ni av de noenogtretti fra nettverket er pågrepet. Men bare én er siktet etter straffelovens paragraf 153, 2. ledd og varetektsfengslet, sier Aga.

Paragrafen impliserer at 46-åringen distribuerte 6400 liter sprit som han visste inneholdt gift.

Gateverdien på spriten er av politiet beregnet til drøyt to og en halv million kroner. Politiet mener at 46-åringen har innkassert deler av beløpet til tross for at han visste spriten var metanolforgiftet.

Politiinspektør Aga vil ikke kommentere hvorvidt man mistenker mannen for å ha blandet metanol i spriten selv, eller om forgiftningen skjedde i Sverige eller Øst-Europa.

Politiet anser 46-åringen for å være hovedmann, noe han selv benekter. Ifølge forsvarer Rønvik hadde kameraten fra Onsøy en større rolle.

- Vi har en mistanke om at spriten kommer fra Øst-Europa, sier Rønvik.

Uriktig

Politiinspektør Jon Aga bekrefter overfor Dagbladet at Østfold politidistrikt samarbeider med svensk politi.

Han vil ikke bekrefte at spriten er ferdig analysert. Men ifølge en pressemelding som politiet i den svenske byen Karlstad har utstedt, stemmer ikke Agas uttalelse:

Her heter det nemlig at spritpartiet, som ble hentet i Karlstad og brakt til Norge, holder en alkoholprosent på 75 - og en metanolprosent på mellom 13 og 15.

Det andre store beslaget i Norge skjedde torsdag for snart ei uke siden. Grensepolitiet ved Østfold politidistrikt beslagla da 4800 liter sprit som inneholdt 12 prosent dødelig metanol.

Ifølge nettutgaven til Moss Avis kobles den nøye planlagte politiaksjonen nå til det første dødsspritbeslaget.

Fire østeuropeere - to av dem russere - ble pågrepet. To av de fire ble tatt på Svinesund i en personbil. De to siste førte en stor tyskregistrert buss, som ble stanset utenfor kafeen By the Way i Vestby. Bussen inneholdt 5000 liter sprit, hvorav 4800 liter skal ha vært forgiftet.

Store mengder: Tollerne på Svinesund beslagla sist torsdag 4.800 liter forgiftet sprit. Beslaget settes nå i sammenheng med dødsspriten som er distribuert i Østfold.