Russisk mafia mistenkt i mordbrann

PARIS (Dagbladet): Politiet i Monaco mistenker den russiske mafiaen for å stå bak drapet på en av verdens rikeste menn, den libanesisk-jødiske milliardæren Edmond Safra (67).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet tror drapet var et bestillingsmord.

Safra hadde hjulpet til med å finansiere det russiske regimet både før og etter Sovjetsamveldets sammenbrudd. Enkelte kilder hevder at hans banker har vært med på å hvitvaske penger for russiske oppdragsgivere. Men avisa Financial Times hevder på sin side at hans bank Republic National Bank of New York tvert om samarbeidet med amerikanske myndigheter om å bekjempe russisk hvitvasking av penger.

Kona overlevde

Milliardæren, som trolig blir gravlagt i Jerusalem i dag, omkom i en mordbrann fredag morgen i sin 800 kvadratmeter store leilighet øverst i forretningsbygget La Belle Epoque i Monaco.

Sykepleieren Viviane Torrent omkom også, mens Safras kone og hennes barn overlevde brannen.

Etterforskerne fatter ikke hvordan to maskerte menn klarte å bryte seg inn i den overvåkede leiligheten, stikke ned en mannlig sykepleier med kniv og antenne brannen.

To vitner

Riksadvokat Daniel Serdet avventer avhørene av Torrent og Safras kone Lily, som er i sjokktilstand. Det er ennå ikke klart hvorfor Safras livvakter ikke var til stede.

Edmond Safra ble i 1994 omtalt som «finansverdenes mystiske mann» av bladet Business Week. Alt han rørte ved ble til gull. Han eide seks banker, som han kalte «mine barn». Nå hadde han akkurat bestemt seg for å selge en del av imperiet, Republic New York Corporation og Safra Republic Holdings, til den britiske gruppen HSBC for 80 milliarder kroner.

Solgte bank

Safras egne formue, minst 5 milliarder dollar (tilsvarende 40 milliarder kroner) var en av verdens hundre største. Han hadde bygd seg opp fra sitt første handelshus i Brasil i 1953 til å bli en innflytelsesrik bankier med kontakter over hele verden.

I 1985 solgte han banken TDB i Genhve til American Express.