Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russisk militærfly skal ha blitt skutt ned over Syria ved en feil

Russland har mistet kontakt med et patruljefly i farvannet utenfor Syria. Ifølge CNN ble flyet skutt ned av syriske regjeringsstyrker ved et uhell.

LUFTVERN: Det russiske militæret har mistet kontakten med et militært fly i området utenfor Syrias kyst, melder russiske medier seint mandag kveld. Her et bilde av syriske luftvernsraketter som ble avfyrt over Damaskus tidligere i september. Foto: SANA / NTB Scanpix
LUFTVERN: Det russiske militæret har mistet kontakten med et militært fly i området utenfor Syrias kyst, melder russiske medier seint mandag kveld. Her et bilde av syriske luftvernsraketter som ble avfyrt over Damaskus tidligere i september. Foto: SANA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det russiske forsvaret har mistet kontakt med et militært patruljefly som fløy i området over Syria og Middelhavet seint mandag kveld.

Om bord i flyet av typen IL-20 var det 14 russiske soldater, melder det russiske statlig kontrollerte nyhetsbyrået TASS.

I en uttalelse fra det russiske forsvarsdepartementet heter det at det russiske militæret mistet kontakt med flyet rundt klokka 22.00 norsk tid.

Flyet var da på vei tilbake til flybasen Khmeimim helt vest i Syria, og befant seg 35 kilometer fra den syriske kysten.

Tilstanden til de 14 soldatene er ukjent, heter det videre i uttalelsen.

«Skutt ned ved en feil»

Til CNN sier en amerikansk tjenestemann at flyet ble skutt ned ved en feil av syriske regjeringsstyrker. Assads styrker skal ha forsøkt å stanse det israelske angrepet da det maritime patruljeflyet av typen Il-20 ble truffet av luftvernild. Flyet er et firemotors propellfly, ikke ulikt det amerikanske Orion.

De amerikanske styrkene i området ble ifølge kanalen klar over hendelsen da syriske styrker sendte ut en nødmelding på en åpen frekvens. USA skal deretter ha fått opplysninger fra et annet land om flytypen og omstendighetene rundt hendelsen.

Tjenestemannen vil ikke si hvilket land det er snakk om, men det er sannsynlig at Russland er det eneste landet som har detaljerte opplysninger om hva slags fly som ble skutt ned.

Flyet skal ha blitt skutt ned av et luftvernsystem Russland solgte til Syria for flere år siden, ifølge CNNs kilder.

Hevder flyet ble skutt ned

CNN melder at flyet skal ha blitt skutt ned av det syriske regimet ved en feiltakelse, og siterer en anonym amerikansk tjenesteperson som skal ha kjennskap til saken.

Flere mål i Syrias største havneby Latakia ble angrepet med missiler mandag kveld. Syriske medier melder at Israel trolig sto bak, noe også CNN og TASS melder.

Det russiske nyhetsbyrået melder at fire israelske F-16-jagerfly som gjennomførte angrepet mot Latakia. Det syriske nyhetsbyrået SANA melder imidlertid at missilene skal ha blitt avfyrt fra et marinefartøy utenfor kysten, ifølge NTB.

Målet skal ha vært det statlige Institute for Technical Industries i utkanten av Latakia, melder den syriske TV-kanalen Al-Ikhbariya, ifølge NTB.

Det syriske regimet skal ha forsøkt å stoppe missilangrepet, og det skal ha vært under det syriske svaret at det russiske militærflyet havnet i kryssilden, ifølge CNN.

Latakia er bare drøye to mil nord for Khmeimim flybase.

Gikk inn i 2015

Siden oktober 2015 har Russland vært militært til stede i Syria, og begynte etter hvert for å holde Syrias president Bashar al-Assad ved makta.

Russernes militære bidrag har snudd utviklingen av den syriske borgerkrigen i regimets favør.

Russland, og tidligere Sovjetunionen, har i flere tiår hatt diplomatiske forbindelser, og Russland har i flere tiår også hatt en base i Syria, Tartus-basen.

I 2015 etablerte Russland Khmeimim flybase, og inngikk i 2016 en lengre bruksavtale med det syriske regimet.

Avtale med Tyrkia

Tidligere mandag kom det flere nyheter fra Syria. Russlands president Vladimir Putin og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan ble enige om å opprette en såkalt demilitarisert sone i Syrias siste opprørskontrollerte provins Idlib.

- Vi har besluttet å innen 15. oktober opprette en demilitarisert sone som er mellom 15 og 20 kilometer bred langs fronten mellom den væpnede opposisjonen og regimets styrker, opplyste Putin etter møtet.

- Dette vil medføre tilbaketrekning av alle radikale krigere fra Idlib, sa Putin, som opplyste at sonen skal patruljeres av russisk og tyrkisk militærpoliti.

- Vi vil forhindre en humanitær tragedie, noe som kunne ha blitt resultatet av et militært angrep, sa Erdogan etter møtet.

FN anslår at det oppholder seg rundt tre millioner mennesker i Idlib, rundt halvparten av dem internflyktninger fra andre deler av Syria eller fra selve provinsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!