Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russisk militærøvelse nær grensa til Ukraina

Putin vil sjekke beredskapen mot grensa til Ukraina.

RUSSISKE SKIP: I havna i Sevastopol, hvor både den russiske Svartehavsflåten og den ukrainske flåten har sin base her, igger flere russiske krigsskip i beredskap. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
RUSSISKE SKIP: I havna i Sevastopol, hvor både den russiske Svartehavsflåten og den ukrainske flåten har sin base her, igger flere russiske krigsskip i beredskap. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) SEVASTOPOL: Russlands president Vladimir Putin har gitt ordre om en øyeblikkelig militærøvelse for å teste beredskapen i den vestlige og sentrale delen av Russland.

Også i den strategisk viktige havnebyen Sevastopol er beredskapen skjerpet. Flere steder i byen er det observert militære kjøretøyer, og da Dagbladet var ute i gatene tidligere i dag, var det politiske markeringer flere steder i byen.

Sevastopol er byen hvor den russiske Svartehavs-flåten har sin base, og hvor de fleste mennesker ikke sympatiserer med demonstrasjonene i Kiev. I havna ligger de russiske krigsskipene flere steder, og da Dagbladet fotograferte et av skipene i dag, ble vi jaget vekk av marinesoldatene med maskingevær.

Meldingen om den russiske militærøvelsen tolkes som at Russland vil vise muskler i kappestriden med Vesten om innflytelse i Ukraina, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

- I samsvar med en ordre fra presidenten i Den russiske føderasjonen er styrker i Det vestlige militærdistriktet satt i beredskap fra klokken 14 i dag (klokken 11 norsk tid), siterer nyhetsbyrået Interfax forsvarsminister Sergej Sjoigu

Tidligere i dag oppfordret Russlands utenriksminister Sergei Lavrov i følge BBC andre land til å fordømme det han kaller nasjonalistiske og nyfacistiske bevegelser og sympatier i det vestlige Ukraina.

Lavrov ba også OSSE fordømme kravene om å forby russisk språk «for å marginalisere den russisktalende delen av befolkningen og for å innskrenke yttringsfriheten».

Konfontasjoner Samtidig har det i dag vært nye konfrontasjoner mellom russiskvennlige separatister og tilhengere av de nye lederne i Ukraina. De konfronterte hverandre onsdag utenfor det regionale parlamentet på Krim-halvøya. Parlamentet i regionhovedstaden Simferopol debatterte onsdag den siste utviklingen i Ukraina og hvordan den autonome republikken skulle forholde seg til maktovertakelsen i Ukraina. Rundt 2.000 mennesker hadde samlet seg utenfor parlamentsbygningen for å støtte de nye makthaverne i Kiev. Mange av dem var krimtatarer, som er den innfødte gruppen på halvøya, melder NTB.
Motdemonstranter De ble møtt av flere hundre russiskvennlige demonstranter, som ropte ut sin lojalitet til Moskva og kalte den EU-vennlige Maidan-bevegelsen «banditter» som hadde overtatt makten i hovedstaden. De to sidene ble holdt atskilt av politiet. Tilhengerne av demonstrantene på Uavhengighetsplassen veivet med Ukrainas blå og gule flagg og ropte taktfast «Ukraina! Ukraina!». De russiskvennlige demonstrantene svarte med å rope «Krim er russisk!».
Den 42 år gamle forretningsmannen Rudis Asmanov ville vise sin støtte til de nye makthaverne i hovedstaden.

- Vi må vise vår støtte til Kiev, og vi må ære «himmelens hundre», sa han med referanse til de rundt 100 demonstrantene som ble drept i protestene mot president Viktor Janukovitsj.
Autonom republikk 17-åringen Aleksej hadde derimot ikke mye fint å si om demonstrantene som støtter overgangsregjeringen. Han skjulte ansiktet med et tørkle og hadde et balltre i sekken.

- Tatarene er vår fiende nå. De holder med bandittene i Kiev. Vi må forsvare oss, ellers blir det kaos, sier han.

Krim ble en del av sovjetrepublikken Ukraina i 1954 og har hatt utstrakt selvstyre etter Sovjetunionens fall. Fortsatt er store deler av Russlands svartehavsflåte stasjonert på en stor marinebase i Sevastopol, og Krim er den eneste regionen i Ukraina der etniske russere er i flertall. Krim er nå den siste bastionen i landet som ikke støtter avsettelsen av Janukovitsj, og de nye makthaverne i Kiev er bekymret over de separatistiske strømningene i området.

Avtalen om Svartesom opprinnelig løp til 2017 ble 27.04.10 fornyet ved å ratifisere en «russisk ukrainsk flåtebase for gass avtale» som ga russisk marine 25 nye år etter 2017 og ytterligere en opsjon på 5 år frem til 2047. Avtalen ble i 2010 signert av Viktor Janukovytsj og den russiske presidenten Dmitrij Medvedev.

Hele Norges coronakart