OLJE: Den russiske oligarken Mikhail Fridman kjøper seg inn på norsk sokkel. Foto: YURI KOCHETKOV / NTB scanpix
OLJE: Den russiske oligarken Mikhail Fridman kjøper seg inn på norsk sokkel. Foto: YURI KOCHETKOV / NTB scanpixVis mer

Russisk milliardær blir norsk oljebaron

Oligarken Mikhail Fridman, som Telenor kjenner godt, kjøper E.ONs oljefelt i Norge, etter å ha blitt sparket ut av britisk sokkel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen / Christer Teigen):I fjor skvatt Olje-Norge da Russlands fjerde rikeste mann og Telenors mangeårige kamphane i Vimpelcom, Mikhail Fridman, la 5,1 milliarder euro på bordet for det tyske oljeselskapet DEA, som da het RWE Dea.

Det var første gang russere fikk eierinteresser på norsk sokkel, hvis man ser bort i fra noen få letelisenser i Barentshavet.

Stort oppkjøp Nå blir Fridmans fotavtrykk i Norge mye større. DEAs norske datterselskap kjøper nå det tyske oljeselskapet E.ONs norske virksomhet for 1,6 milliarder dollar, tilsvarende 13 milliarder kroner.

Oppkjøpet kommer bare to dager etter at Fridmans oljeselskap solgte sine eiendeler på britisk sokkel for 750 millioner dollar, etter å ha blitt tvunget ut av Storbritannia av britiske myndigheter.

Før oppkjøpet av E.ON Norge, hadde DEA Norge bygget seg opp til å bli en solid mellomstor aktør, med en produksjon på rundt 30.000 fat pr. dag. Etter oppkjøpet vil selskapet ha en daglig produksjon på 75.000 fat, ved overtakelse av andelene i Skarv, Njord og Hyme-feltet.

Blant E.ONs eiendeler som DEA kjøper er 30 prosent av Njordfeltet, der Statoil er operatør.

Oppkjøpet gjør at DEA vil bli niende største olje- og gassprodusent på norsk sokkel, rett bak Eni (se tabell).

Da Fridman, gjennom det Luxemburg-registrerte investeringselskapet LetterOne, kjøpte det tyske oljeselskapet i fjor, ble det samtidig kjent at de ønsket å investere 20 milliarder dollar de neste årene.

Stoppet av britene Fridman hentet samtidig inn rutinerte og respekterte navn som tidligere Schlumberger- sjef Andrew Gould, tidligere BP-sjef John Browne og tidligere Anadarko-sjef Jim Hackett.

- Dette oppkjøpet er første steg i DEAs nye vekststrategi. Dea har tilgang til betydelige finansielle ressurser, og jeg forventer at Dea vil gjøre ytterligere investeringer på norsk sokkel, sier styreleder Lord John Browne i det tyske morselskapet i en kommentar.

Fridmans investering i det tyske oljeselskapet har vært en komplisert politisk prosess i lys av EUs sanksjoner mot Russland. Etter mye politisk debatt, godkjente tyskerne oppkjøpet, men britiske myndigheter besluttet at de ikke ville tillate at han fikk kontroll over oljefelt på britisk sokkel.

I april ble det vedtatt at DEA måtte selge seg ut av britisk sokkel på grunn av bekymring for energisikkerheten, ifølge The Telegraph. På mandag denne uken ble det altså kjent at DEA solgte seg ut til en pris som var langt under målsetningen på 1,2 milliarder dollar.

Oppkjøpet av E.ON Norge er avhengig av godkjennelse fra norske myndigheter. Men basert på tidligere uttalelser fra Olje- og energidepartementet, deler ikke norske myndigheter britenes bekymringer:

«LetterOne, som er et investeringsselskap der Mikhail Fridman er en av eierne, vil således ikke være aktør på norsk sokkel, men være eier av morselskapet til RWE Dea Norge», skrev Olje- og energiminister Tord Lien i en epost til NTB i fjor.

I tillegg påpekte han at sanksjonsregimet ikke var relevant i denne sammenheng.

Departementet: Bra Kommunikasjonssjef Ole Berthelsen i Olje- og energidepartementet sier de er kjent med at DEA har inngått en kjøpsavtale.

- At selskapet ønsker å styrke sin satsing på norsk sokkel og har ressurser til å gjennomføre dette, er bra, sieer han til Finansavisen.

Han presiserer at oppkjøpet krever samtykke fra departementet, og at en søknad om slikt samtykke vil bli behandlet på vanlig måte.

Flere økonominyheter Hegnar: - Bruk oljepenger på flyktningene
Har tjent 1,9 milliarder siden de forlot Det hvite hus
Skattelistene 2014 - for alle kommuner i Norge