Russisk mindretall vinner EU-valg i Latvia

Har gjort det uventet bra viser valgdagsmålinger.

STEMMER: En latvisk kvinne avlegger stemme under EU-valget i Riga lørdag. Den russiske minoriteten har gjort det svært bra og blir representert i EU-parlamentet, viser valgdagsmålingene. Foto: REUTERS / Ints Kalnins / SCANPIX
STEMMER: En latvisk kvinne avlegger stemme under EU-valget i Riga lørdag. Den russiske minoriteten har gjort det svært bra og blir representert i EU-parlamentet, viser valgdagsmålingene. Foto: REUTERS / Ints Kalnins / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Venstreorienterte partier med røtter i det russiske mindretallet har gjort det uventet bra ved EU-valget i Latvia, viser valgdagsmålinger lørdag.

Med tilliten til politikerne på et bunnivå fryktet sentrum-høyrekoalisjonen til Valdis Dombrovski et kraftig tilbakeslag som en følge av finanskrisen og de harde nedskjæringene regjeringen har måttet gjennomføre.

Ifølge en valgdagsmåling gjort lørdag da latvierne gikk til urnene, har partiet Harmonisentrum, som først og fremst trekker velgere i det russiske mindretallet, fått 20 prosent, dobbelt så mye som meningsmålingene viste.

En annen etnisk russisk bevegelse, For menneskerettigheter i et forent Latvia, har fått 13 prosent, ifølge målingene.

Dersom det endelige resultatet blir slik målingen antyder, blir Harmonisentrums Alfreds Rubiks medlem av EU-parlamentet.

Rubiks var Latvias siste kommunistleder før Sovjetunionens sammenbrudd og ble fengslet etter uavhengigheten, anklaget for å ha forsøkt å styrte regjeringen og gjenopprette et sovjetstyre.

En av Rubiks motstandere den gangen, Latvias uavhengighetsleder Ivars Godmanis ligger også an til å bli innvalgt siden hans konservative opposisjonsparti, Latvias første parti, ifølge målingene har fått mellom 8 og 12 prosent.

Latvia har 2,3 millioner innbyggere, hvorav 630.000 av russisk opprinnelse. Men ikke alle de etniske russerne har stemmerett siden bare 368.000 av dem er latviske statsborgere.

Det er sterk spenning mellom etniske latviere og russere i Latvia, men uroen og bitterheten på grunn av de økonomiske problemene er felles for de to folkegruppene.

Få land er hardere rammet av finanskrisen. Økonomien ventes å krympe 18 prosent i år, langt fra den sterke veksten de siste årene.

Likevel har regjeringspartiene gjort det bedre enn ventet. Borgerunionen får 19 til 24 prosent, og Dombrovskis Ny æra-parti mellom 7 og 11 prosent.

(NTB)