Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russisk minister pågrepet mistenkt for korrupsjon

- Han ble tatt på fersken idet han mottok en bestikkelse.

PÅGREPET: Russlands økonomiminister Aleksej Uljukajev er pågrepet mistenkt for å ha tatt imot bestikkelser. Her er han avbildet sammen med Vladimir Putin tidligere i år. Foto: Alexei Druzhinin/Kreml/Sputnik/NTB Scanpix
PÅGREPET: Russlands økonomiminister Aleksej Uljukajev er pågrepet mistenkt for å ha tatt imot bestikkelser. Her er han avbildet sammen med Vladimir Putin tidligere i år. Foto: Alexei Druzhinin/Kreml/Sputnik/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russlands minister for økonomisk utvikling Aleksej Uljukajev er pågrepet mistenkt for å ha tatt imot bestikkelser på to millioner dollar i en sak som involverer det statlige oljeselskapet Rosneft.

Den russiske etterforskningskomiteen opplyste mandag at Uljukajev er pågrepet som del av en gransking av en stor bestikkelsessak utført av sikkerhetstjenesten FSB, etterfølgeren til KGB.

- Han ble tatt på fersken idet han mottok en bestikkelse, sier Svetlana Petrenko, en talsperson for etterfoskningskomiteen til nyhetsbyrået RIA.

Han er den høyest rangerte russiske statsmannen som har blitt arrestert siden det mislykkede kuppet mot regjeringen i 1991, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Ministeren blir anklaget for å ha tatt imot to millioner dollar, som varer til cirka 14 millioner kroner, for å gi Rosneft mulighet til å overta en majoritetsandel av det russiske oljeselskapet Bashneft. Avtalen, som er verdt 5,3 milliarder dollar, ble inngått forrige måned - etter at økonomidepartementet godkjente avtalen.

Blir ikke etterforsket

Til tross for at økonomiministeren er mistenkt for ha mottatt bestikkelser i forbindelse med avtalen, vil ikke Rosneft-oppkjøpet bli etterforsket.

- Oppkjøpet av Bashneft-aksjene ble gjort på lovlig grunnlag, og er ikke gjenstand for etterforskning, sier Petrenko.

Avtalen har blitt møtt med krass kritikk, blant annet fra regjeringsmedlemmer.

- Uljukajev ble pågrepet om natten, umiddelbart etter at han hadde blitt avhørt, sier et medlem av komiteen til Reuters.

Usikkert om Putin er informert

Uljukajev, som tok over som Russlands økonomiminister i 2013, risikerer fengselsstraff på mellom 8 og 15 år, dersom han blir dømt.

Kreml-talsmann Dmitry Peskov uttaler til nyhetsbyrået Interfax at dette er svært alvorlige anklager som krever holdbare bevis. På spørsmål om president Vladimir Putin visste om pågripelsen sier han: «Det er natt. Jeg vet ikke om presidenten er informert.

(Dagbladet/NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!