Krigen i Ukraina

Russisk nederlag: - Overrasket

Amerikansk general mener det er overraskende at de russiske styrkene har slitt med å ta kontroll over det ukrainske luftrommet.

MØTT MOTSTAND: Russlands president Vladimir Putin har møtt langt hardere motstand enn ventet i Ukraina. Foto: NTB / AP
MØTT MOTSTAND: Russlands president Vladimir Putin har møtt langt hardere motstand enn ventet i Ukraina. Foto: NTB / AP Vis mer
Publisert

Fire måneder ut i invasjonen av Ukraina lider Russland store tap - og de store russiske seirene har uteblitt.

Særlig har de russiske styrkene slitt med å ta kontroll over det ukrainske luftrommet. Russland er i stor grad avhengig av avstandsvåpen skutt opp fra russisk luftrom for å angripe mål i Ukraina.

Å ta kontroll over luftrommet var et av Russlands hovedmål i startfasen av invasjonen. At de har sviktet på dette punktet, har betydelig forsinket framgangen deres.

Overrasket

Øverstkommanderende for USAs luftforsvar (USAF), general Charles Brown, mener det russiske nederlaget i lufta er overraskende - særlig fordi de ukrainske styrkene tar i bruk mange av de samme våpnene som Russland.

Det ukrainske luftforsvaret tar blant annet i bruk russiskproduserte Sukhoi SU-24- og SU-25-jagerfly. Ukraina tar i tillegg i bruk rakettsystemet S-300, som også brukes av en rekke tidligere sovjetrepublikker. Det ble utviklet i Sovjetunionen for bruk mot krysserraketter og fly.

RUSSISKPRODUSERTE: Arkivfoto av det russiske luftvåpenets Sukhoi SU-25-jagere. Også Ukrainas forsvar disponerer flytypen. Foto: Vladimir Pirogov / Reuters / NTB
RUSSISKPRODUSERTE: Arkivfoto av det russiske luftvåpenets Sukhoi SU-25-jagere. Også Ukrainas forsvar disponerer flytypen. Foto: Vladimir Pirogov / Reuters / NTB Vis mer

- For meg er det overraskende for russerne fordi systemene de kriger mot er deres egne systemer. De burde kjenne dem ganske godt og hvordan de skal beseire dem, sier generalen ifølge Business Insider, og legger til:

- Det får meg til å stille spørsmålet: Hvorfor forstår de ikke sine egne systemer og hvordan de kan overvinne egne systemer?

Kvele luftvernet

I tillegg skal mange av jetflyene og helikoptrene som er i bruk av det ukrainske luftforsvaret, være slitt, og det har blitt krevende å finne reservedeler og reparatører for å holde dem i drift, ifølge Business Insider.

Generalen mener at de russiske styrkene ikke har greid å oppnå det amerikanerne gjorde i Golfkrigen i 1991.

- Der var vi i stand til å ta ut flere av deres luftvernsystemer for å klarere områder så vi kunne ta luftkontroll over områder hvor bakkestyrkene opererte. Det er ikke slik russerne har operert. De har virkelig ikke sett på dette med å kvele luftvernet, sier Brown.

GENERAL: Øverstkommanderende for USAs luftforsvar (USAF), general Charles Brown. Foto: NTB/Kevin Dietsch/UPI/Shutterstock
GENERAL: Øverstkommanderende for USAs luftforsvar (USAF), general Charles Brown. Foto: NTB/Kevin Dietsch/UPI/Shutterstock Vis mer

Spesialleveranse fra USA

Torsdag ettermiddag bekreftet ukrainske myndigheter at de har mottatt en spesialleveranse med artilleri fra det amerikanske forsvaret.

- Det er fremme i Ukraina. Stor takk til min kollega og venn, forsvarsminister Lloyd J. Austin III, for disse kraftige verktøyene! Sommeren vil bli varm for russiske okkupanter, og den siste for noen av dem, skrev Ukrainas forsvarsminister Oleksij Reznikov på Twitter.

Det skal være snakk om amerikanske artillerisystemer med stor presisjon, og er USAs svar på Ukrainas bønn om bistand til mer avanserte våpensystemer i krigen mot Russland.

KAMIKAZE: Russisk raffineri sier at det ble truffet av droner som kom fra retning Ukraina. Video: Twitter/UAWeapons. Reporter: Magnus Paus Vis mer

Angriper Sievjerodonetsk

Russland har den siste tida fokusert styrkene på å omringe Sievjerodonetsk, som ligger i Luhansk fylke, øst i Ukraina.

Russland har i ukevis angrepet Sievjerodonetsk og Lysytsjansk, som bare er atskilt av en elv, skriver NTB. Dette er de siste byene i Luhansk hvor ukrainske styrker har hatt kontroll.

Nå skal Russland være i ferd med å sende alt av reservetropper til Sievjerodonetsk.

ANGRIPER SKYTTERGRAVENE: En video publisert av Ukrainas 24. brigade skal vise den private paramilitære «Wagner-gruppen» angripe ukrainske skyttergraver i april 2022. Video: Telegram. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

- I dag, i morgen og dagen etter vil de (Russland, journ.anm.) sende inn alt de har av reserveressurser. Fordi det er mange av dem her allerede, kan dette bli et kritisk punkt, sier Serhij Hajdaj, guvernør for Luhansk oblast i Donbas, i en TV-uttalelse lørdag, ifølge Reuters.

Dette er imidlertid ikke bekreftet fra russisk hold.

Hvis Russland inntar Sievjerodonetsk, vil russiske styrker kunne fortsette frammarsjen mot Slavjansk og storbyen Kramatorsk og dermed nærme seg det som er ett av Russlands eksplisitte mål for invasjonen, å ta kontroll over hele Donbas-regionen øst i Ukraina.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer