Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russisk nynazist tvang 12 prostituerte til å gå nakne på gata

Vjatsjeslav «Røde Tarzan» Datsik ville at kvinnene «skulle gå i arbeidsuniformen sin».

DØMT IGJEN: Her er den Vjatsjeslav Datsik fotografert i Oslo tingrett under et fengslingsmøte i 2010. Nå er han igjen dømt til fengsel i Russland. Foto: Harald S. Klungtveit / Dagbladet
DØMT IGJEN: Her er den Vjatsjeslav Datsik fotografert i Oslo tingrett under et fengslingsmøte i 2010. Nå er han igjen dømt til fengsel i Russland. Foto: Harald S. Klungtveit / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vjatsjeslav «Røde Tarzan» Datsik er et kjent navn og fjes for en del nordmenn. I 2010 dukket nynazisten opp i Norge. Her ble han pågrepet da han møtte bevæpnet opp hos Politiets utlendingsenhet for å søke om asyl, og han ble etter hvert utvist.

«Krig mot prostituerte»

Og nå er Datsik i nyhetene igjen. Han er nemlig dømt til tre og et halvt års fengsel for å ha tvunget 12 prostituerte til å gå nakne gjennom gatene i St. Petersburg, skriver nyhetsbyrået AFP.

Datsik brøt seg inn i et lite hotell, som også fungerte som bordell, i 2016, etter å ha erklært «krig mot prostituerte».

Sammen med noen medsammensvorne fikk han de 12 kvinnene, og én mann, trolig en kunde, til å følge med ham til politistasjonen, helt nakne.

Datsik fortalte politiet at han «bare ville at kvinnene skulle gå i arbeidsuniformen sin».

I retten ble han funnet skyldig i hooliganisme, innbrudd og «et overlagt angrep på andres helse». I tillegg klarte etterforskere å bevise at Datsik banket opp tre kvinner, og stjal ca 5000 kroner fra bordellet.

Søkte om asyl

I Norge stjal Datsik overskriftene i 2010 da han dukket opp i vakte til Politiets utlendingsenhet, med en ladd pistol, for å søke om asyl.

I hjemlandet hadde den selverklærte nynazisten opprinnelig stått tiltalt for ran av mobilbutikker, men han ble dømt utilregnelig og innlagt på et psykiatrisk sykehus i St. Petersburg. Det var dette han rømte fra før han dukket opp i Norge.

Da Datsik første gang ble framstilt for fengsling, møtte han opp i Oslo tingrett med ei svart T-skjorte med nazisymboler og slagord på tysk. Han gjorde også nazihilsen da Dagbladet spurte om å få ta bilder av ham.

Datsik ble etter hvert dømt til åtte måneders fengsel for ulovlig våpenbesittelse på norsk jord, men også asylsøknaden hans kom opp for retten.

Dømt

Den ble nemlig ganske raskt avslått, men ble påklaget av Datsik og hans forsvarer Fridtjof Feydt.

Datsik selv hevdet han risikerte tortur om han ble sendt hjem til Russland, men den norske regjeringen var svært interesserte i å få ut den russiske nynazisten så fort som mulig.

- Jeg legger ikke skjul på at det er særs viktig for regjeringen og meg som justisminister at vi får din klient (Datsik, red anm.) ut av landet. Vi akter ikke å ha ham vasende rundt i Norges gater, sa Norges daværende justisminister, Knut Storberget, henvendt til mannens advokat, Fridtjof Feydt i Oslo tingrett da han var stevnet som vitne under behandlingen av asylsaken.

I februar 2011 ble han utvist fra Norge.

Etter en ny psykiatrisk vurdering ble det konkludert med at Datsik var frisk nok til å bli stilt for retten i Russland, og i 2012 ble han dømt til fem års fengsel for væpnet ran.

Han var også tiltalt for en kirkebrann, men denne ble han ikke dømt for.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!