Russisk oberst: Kan ha rømt fra den russiske marinen

Avviser samtidig at hvalen som dukket opp i Finnmark var der for å spionere. - Tror du vi ville satt et telefonnummer på den?

REDNINGSAKJSON: Inspektørene fra Fiskeridirektoratet brukte torskefilet for å lokke hvalen til seg. Video: Jørgen Ree Wiig / Fiskeridirektoratets sjøtjeneste Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hvithvalen som ble oppdaget av fiskere utenfor Rolfsøya i Finnmark på fredag, har allerede rukket å bli rikskjendis. Flere forskere tror at hvalen, som var utstyrt med en spesiallaget sele og et feste for kamerautstyr, er en russisk «militærhval».

På seletøyet til hvithvalen var det blant annet påskriften «Equipment of St. Petersburg», og forskere var svært overrasker over hvor tam og kontaktsøkende den var med mennesker.

Den russiske marinen har som tradisjon å bruke dyr som hvaler i eksperimenter, og hovedteorien er at hvalen ble trent opp på en marinebase i Russland.

- Ikke spionasje

Den russiske militæreksperten og obersten Viktor Baranets, kjenner godt til Russlands bruk av dyr i militæret.

Han avviser ikke at det kan være snakk om en hval som har rømt fra den russiske marinen, skriver BBC. Han avviser imidlertid at det er en spionhval.

Det ble blant annet funnet et GoPro-feste på hvalen, men ikke noe kamera.

- Hvis vi brukte et slikt dyr til spionasje, tror du vi ville satt et telefonnummer på den med beskjed om å «vennligst ringe dette nummeret»? sier Baranets til den russiske kringkasteren Govorit Moskva, ifølge BBC.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer