REDNINGSAKJSON: Inspektørene fra Fiskeridirektoratet brukte torskefilet for å lokke hvalen til seg. Video: Jørgen Ree Wiig / Fiskeridirektoratets sjøtjeneste Vis mer

Russisk oberst: Kan ha rømt fra den russiske marinen

Avviser samtidig at hvalen som dukket opp i Finnmark var der for å spionere. - Tror du vi ville satt et telefonnummer på den?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hvithvalen som ble oppdaget av fiskere utenfor Rolfsøya i Finnmark på fredag, har allerede rukket å bli rikskjendis. Flere forskere tror at hvalen, som var utstyrt med en spesiallaget sele og et feste for kamerautstyr, er en russisk «militærhval».

På seletøyet til hvithvalen var det blant annet påskriften «Equipment of St. Petersburg», og forskere var svært overrasker over hvor tam og kontaktsøkende den var med mennesker.

Den russiske marinen har som tradisjon å bruke dyr som hvaler i eksperimenter, og hovedteorien er at hvalen ble trent opp på en marinebase i Russland.

- Ikke spionasje

Den russiske militæreksperten og obersten Viktor Baranets, kjenner godt til Russlands bruk av dyr i militæret.

Han avviser ikke at det kan være snakk om en hval som har rømt fra den russiske marinen, skriver BBC. Han avviser imidlertid at det er en spionhval.

Det ble blant annet funnet et GoPro-feste på hvalen, men ikke noe kamera.

- Hvis vi brukte et slikt dyr til spionasje, tror du vi ville satt et telefonnummer på den med beskjed om å «vennligst ringe dette nummeret»? sier Baranets til den russiske kringkasteren Govorit Moskva, ifølge BBC.

- Har militærdelfiner

Han erkjenner samtidig at Russland har delfiner i tjeneste.

- I Sevastopol (på Krim-halvøya) har vi et senter for militærdelfiner som er trent til å gjennomføre forskjellige oppgaver, som analyse av havbunnen og beskyttelse av områder. De kan også jakte utenlandske dykkere og feste miner på skrogene til utenlandske skip, sier Baranets ifølge kanalen.

Delfinanlegget tilhørte tidligere Ukraina, men ble overtatt av den russiske marinen i 2014, da Russland gjennomførte den ulovlige annekteringen av Krim-halvøya.

Tar seg inn til kai

Oppdagelsen av hvalen har fått internasjonal oppmerksomhet, og siden den ble befridd fra seletøyet, har den flere ganger tatt seg inn til kai i bygda Tufjord på Rolvsøya i Finnmark, skriver NRK.

Universitetet i Tromsøs professor ved institutt for arktisk og marin biologi, Audun Rikardsen, sa til Dagbladet på lørdag at det trolig kan dreie seg om en hvithval som stammer fra den russiske marinen i Murmansk.

- Men det er vanskelig å få tak i informasjon om prosjektet, hva hvalene brukes til og hvor omfattende det er, sa Rikardsen til Dagbladet.

Rikardsens forskerkollega, Martin Biuw i Havforskningsinstituttet, støttet teorien og kunne fortelle at russerne tidligere var åpne om sin militære bruk av blant annet delfiner til å finne miner i Svartehavet.

- Det er ukjent om og hva hvalene blir brukt til i Arktis. Men det er i alle fall helt tydelig at dette er et trent dyr. Det er ikke normal atferd av en hvithval å oppsøke folk på den måten, sier Biuw, som avviste at norske forskere kunne ha funnet på å feste slike seler til hvaler.

- Bare fantasien setter grenser

Den pensjonerte flaggkommandøren Jacob Børresen sa også til Dagbladet at slike dyr blant annet kan brukes til å levere miner, og at «bare fantasien setter grenser for hva man kan bruke hvalen til».

I 2017 meldte den russiske TV-kanalen TV Zvezda, som er eid av det russiske forsvarsdepartementet, at den russiske marinen gjennomførte tester av nettopp hvithvaler til militære formål i Arktis.

Seler og delfiner var også involvert i testene. Det er fra før kjent at Sovjetunionen gjennomførte opptrening av delfiner og seler i Sevastopol på Krim-halvøya under Den kalde krigen.

Det vekket også oppsikt verden over da det russiske forsvarsdepartementet i 2016 angivelig gikk til innkjøp av fem delfiner for over 200 000 kroner.

Kappløp

NBC News, som skrev om den spesielle anskaffelsen, viste til at både USA og Sovjetunionen tidligere har gjort forsøk med hvaler og delfiner.

DYKKET: Den tyske dykkeren Rainer Schimpf skulle bare filme en hai, da det plutselig ble mørkt. Reporter: Madeleine Liereng. Video: Barcroft Studios Vis mer

«På 1960-tallet konkurrerte USA og Sovjetunionen om å trene opp hvaler for militærbruk, blant annet for å gjenkjenne torpedoer og miner og for å fange opp undervannsarter», skrev NBC.

- Amerikanerne var først ute, men da Sovjetunionens etterretningstjeneste fant ut hva de amerikanske delfinene kunne gjøre på 60-tallet, bestemte [det sovjetiske] forsvarsdepartementet at det var på tide å tilnærme seg det samme, sa den tidligere russiske obersten Viktor Baranets til The Guardian i samme anledning.

U.S. Navy Marine Mammal Program (NMMP) er et pågående prosjekt i den amerikanske marinen, som forsker på militær bruk av marine pattedyr. Såkalte NMMP-dyr har vært i tjeneste for den amerikanske marinen flere ganger, blant annet under Vietnamkrigen og Golfkrigen.

Det ble på ingen måte slått alarm hos det norske forsvaret som følge av det spesielle hvalfunnet fredag, opplyser forsvarskilder til Dagbladet.

Forsvaret er kjent med funnet, men sier at de ikke har undersøkt saken nærmere - og at det heller ikke foreligger planer om å gjøre det.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer