Russisk offiser: - Vi torturerte ukrainere

En tidligere offiser i den russiske hæren har uttalt til BBC om krigsforbrytelser og menneskerettighetsbrudd han sier han var vitne til i Ukraina.

- BRUTALT: Dette sier eksperten om påstander om russisk tortur. Video: AP/Dagbladet TV. Programleder: Edward Stenlund. Reporter: Magnus Paus Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jefremov ble til slutt avskjediget da han nektet å dra tilbake til Ukraina, og har nå rømt fra Russland, skriver BBC.

Kringkasteren har verifisert at han deltok i invasjonen og okkupasjonen av områder i Zaporizjzja-regionen sørøst i Ukraina. I intervjuet sier han at ukrainske menn ble torturert, skutt og truet med voldtekt under avhør gjentatte ganger.

- Soldater og offiserer plyndret alt de kunne, sier han.

NORSK BATALJON: En video publisert i sosiale medier hevder å vise norske soldater som kjemper for Wagner-gruppen i Russland. Video: Twitter / Telegram. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Grov tortur

Han forteller om en dag der tre ukrainske krigsfanger ble hentet inn til et lokale nordøst for Melitopol i april.

- En av dem innrømmet at han var skarpskytter. Obersten ble rasende. Han slo ham, dro ned buksa hans og spurte om han var gift. Da fangen svarte ja, ba offiseren om å få en mopp. «Vi gjør deg til en jente, og sender kona di videoen,» sa obersten.

Videre forteller Jefremov om avhør der offiserer truet med å skyte en fange som hadde bind for øynene, men istedenfor skjøt på begge sider av hodet hans. BBC kan ikke verifisere påstandene, men de stemmer overens med en rekke påstander om tortur av ukrainske krigsfanger. Også russiske krigsfanger er blitt utsatt for krigsforbrytelser.

RUSSISK MILITÆR: Offiseren har verifisert at han deltok i invasjonen og okkupasjonen av områder i Zaporizjzja-regionen sørøst i Ukraina. Bildet er av russiske soldater i regionen. Foto: AP/NTB
RUSSISK MILITÆR: Offiseren har verifisert at han deltok i invasjonen og okkupasjonen av områder i Zaporizjzja-regionen sørøst i Ukraina. Bildet er av russiske soldater i regionen. Foto: AP/NTB Vis mer

Jefremov valgte å fratre fra militæret. Da en delvis mobilisering ble kunngjort i Russland i september, visste han at han var i fare, og rømte fra landet.

DEMONSTRERER: Russere roper på den amerikanske ambassadøren idet hun ankommer Moskva. Video: RIA Novosti / Reuter. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

- Kan ikke be om tilgivelse

- Jeg sier unnskyld til hele den ukrainske nasjon for å ha kommet inn i hjemmet deres som en ubuden gjest med våpen i hendene, sier Jefremov.

RUSSISK SOLDAT: En russisk soldat står i Zaporizhzhia-området øst i Ukraina. Samme området som offiseren Jefremov kjempet for Russland. Foto:
RUSSISK SOLDAT: En russisk soldat står i Zaporizhzhia-området øst i Ukraina. Samme området som offiseren Jefremov kjempet for Russland. Foto: Vis mer

Han avviser at han selv skadet eller drepte noen.

- Jeg har ikke den moralske retten til å be om tilgivelse fra ukrainerne. Jeg kan ikke tilgi meg selv, så jeg kan ikke forvente at de tilgir meg.

Jefremov legger til at han ikke forstår hvorfor russere ikke stoler på venner og familie, men samtidig er villige til å drepe for Putin, enda han har løyet til dem i 20 år.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer