Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russisk og amerikansk fly bare halvannen meter fra hverandre over Østersjøen: «Utrygt»

Russland og USA uenige om hva som egentlig skjedde.

TETT PÅ: Et russisk jagerfly av typen Su-27 (bildet) skal ha kommet farlig nær et amerikansk rekognosseringsfly mandag denne uka. Foto: Finnish Air Force / Handout via REUTERS / NTB scanpix
TETT PÅ: Et russisk jagerfly av typen Su-27 (bildet) skal ha kommet farlig nær et amerikansk rekognosseringsfly mandag denne uka. Foto: Finnish Air Force / Handout via REUTERS / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et russisk jagerfly, av typen Su-27, kom svært tett på et amerikansk rekognosseringsfly, RC-135, som fløy over Østersjøen mandag, skriver ABC News.

Ifølge talsmann for den amerikanske europakommandoen, kaptein Joseph Alonso, skal det russiske jagerflyet ha kommet «innenfor noen få fot» fra det amerikanske flyet.

Halvannen meters avstand

Avstanden har blitt vurdert til rundt fem fot, eller cirka halvannen meter.

Piloten på det amerikanske flyet mener det russiske flyets handling var «utrygg», på grunn av «den høye farten og den dårlige kontrollen over flyet», forteller Alonso.

- Vi fløy i internasjonalt luftrom og gjorde ikke noe for å provosere fram denne oppførselen. En sånn utrygg handling har potensiale til å føre til alvorlige skader på alle involverte, sier talsperson for Pentagon, kaptein Jeff Davis.

- Russland har all rett til å øve i internasjonalt luftrom, men vi vil at de respekterer de internasjonale standardene for sikkerhet for å forhindre ulykker.

Russerne har en helt annen versjon enn amerikanerne. De anklager den amerikanske piloten for å ha foretatt en «provoserende snumanøver mot Su-27».

- Den russiske piloten reagerte på manøveren og eskorterte det amerikanske rekognosseringsflyet til det endret retning bort fra den russiske grensa, lyder det fra det russiske forsvarsdepartementet.

Slapp bilde

Denne avskjæringen blir altså av amerikanerne omtalt som utrygg. For kun en uke siden slapp det amerikanske forsvarsdepartementet et bilde av et russisk Su-27-fly som hadde «sneket seg med» på et bilde sammen med det amerikanske strategiske bombeflyet B-52H.

Akkurat den hendelsen ble av begge parter bekskrevet i relativt udramatiske ordelag, selv om russerne ikke la skjul på sin skepsis til at at amerikanske fly deltok på en militærøvelse så tett opp til den russiske grensa.

- At NATO-styrkene samler seg så nær Russlands grense og gjennomfører en militærøvelse støttet av strategiske bombefly fra USA, som kan bære atomvåpen, hjelper neppe på å redusere spenningen i Europa, sa Mikhail Ulyanov, den administrative lederen for det russiske utenriksdepartementet.

Hendelsen fant sted i forbindelse med den internasjonale forsvarsøvelsen Baltops, som pågikk fra 1. - 16. juni.

Norge deltok i øvelsene sammen med, Finland, Sverige, Belgia, Danmark, Estland, Frankrike, Tyskland, Estland, Litauen, Nederland, Polen, Storbritannia og USA.

Det ble også skapt overskrifter i internasjonale medier da russiske bombefly, for første gang på nesten to år, nærmet seg USAs grenselinjer 17. og 18. april. Sist gang amerikanske jagerfly måtte skremme vekk russiske bombefly var på selveste frigjøringsdagen, 4. juli 2015.

Først sendte USA to jagerfly av typen F-22 på vingene for å møte et russisk Tupolev TU-95 langdistansebomber 66 kilometer fra Alaska-kysten 17. april. Under ett døgn seinere sendte amerikanerne et E-3 overvåkningsfly for å møte to TU-95 i det samme området.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 01.12.2014 - I HELVETE: Et russisk MIG 31-flyet kom farlig nær den norske F-16-maskinen over kysten av Nord-Norge. - Nærmere enn 20 meter, ifølge skvadronsjef Gøran Hoel ved 331-skvadronen. Video: NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!