Russisk okkupasjonsleder «forsvant»

Ingen har sett Jekaterina Gubareva, som var nestleder i den russiske Kherson-administrasjonen, siden tirsdag denne uka. Nå melder russiske medier at hun er arrestert.

FORSVUNNET: Den prorussiske ukrainske politikeren Jekaterina Gubareva har ikke gitt lyd fra seg på nesten to døgn. Foto: Instagram (kgubareva)
FORSVUNNET: Den prorussiske ukrainske politikeren Jekaterina Gubareva har ikke gitt lyd fra seg på nesten to døgn. Foto: Instagram (kgubareva) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jubelbildene fra den ukrainske provinshovedstaden Kherson har vært mange de siste dagene etter at ukrainske styrker gjenerobret den fra Russland i helga. Da hadde byen vært okkupert i åtte måneder.

Byen er den eneste provinshovedstaden Putin erobret i løpet av krigens første uker, og gjenerobringen regnes derfor som en stor seier.

Under det russisk styre har Jekaterina Gubareva (39) vært nestleder for den regionale administrasjonen.

Nå er hun sporløst forsvunnet.

I går meldte det uavhengige russiske nettstedet Meduza at Gubareva ifølge ektemannen Pavel Gubarev ikke har gitt lyd fra seg siden klokka 16.30 tirsdag.

Hun ble sist sett i byen Henitsjesk helt sør i Kherson-regionen hvor den russiske okkupasjonsadministrasjonen har søkt tilflukt etter Ukrainas gjenerobring av Kherson. Henitsjesk ligger omtrent 180 kilometer sørøst for Kherson.

Ifølge ektemannen er heller ikke lederen for den russiske Kherson-administrasjonen Vladimir Saldo klar over hvor Gubareva befinner seg.

Arrestert

I går kveld tok saken en uventet vending. Det statsstyrte russiske mediet Tass hevder nemlig at Gubareva ble arrestert og varetektsfengslet i Donetsk, på vei til Moskva.

Hun skal angivelig ha underslått store offentlige pengesummer, blitt avsatt som nestleder og var på vei til den russiske hovedstaden for å tale sin sak. Tass melder også om at hun nå er under etterforskning.

Gubarev har ennå ikke uttalt seg om dette.

SELVERKLÆRT LEDER: Gubarevas ektemann Pavel Gubarev, taler her under en pressekonferanse 9. juli 2014 i Donetsk. Foto: REUTERS/Maxim Zmeyev
SELVERKLÆRT LEDER: Gubarevas ektemann Pavel Gubarev, taler her under en pressekonferanse 9. juli 2014 i Donetsk. Foto: REUTERS/Maxim Zmeyev Vis mer

Gubareva var første utenriksminister i den prorussiske selverklærte utbryterrepublikken Donetsk fra 2014, og satt siden i parlamentet der. I april 2014 omtalte hun den daværende Ukrainske regjeringen som en «junta» og krevde folkeavstemning for tilslutning til Russland, ifølge The New York Times.

Rollen som nestleder i Kherson-administrasjonen fikk hun i juni i år.

Profilert separatist

Ektemannen Pavel Gubarev har tidligere ledet en prorussisk protestgruppe i Donetsk. I 2014 ble han pågrepet av Ukrainske myndigheter, siktet for å ha krenket Ukrainas territorielle integritet og statens uavhengighet.

Ifølge The Telegraph skal han, sammen med protestgruppen, ha okkupert rådhuset i Donetsk og plantet et russisk flag på taket. Da skal han også ha erklært seg selv som «folkets guvernør».

I 2022 vervet Gubarev seg til den russiske hæren og i en video publisert av The Independent i oktober sier han at han er villig til å «utslette» alle ukrainere som ikke er villige til å bli en del av Russland.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer