DØD:  Russiske Boris Berezovskij ble funnet død i dag. Mannen, som en gang var Russlands rikeste, sikret seg deler i flyselskapet Aeroflot, det sibirske oljeselskapet Sibneft og 49 prosent av aksjene i en Russlands største TV-kanaler, «Første kanal», som han brukte for å sikre at Jeltsin fikk en andre presidentperiode, etter kommuniststatens fall. Foto: REUTERS / Andrew Winning / NTB Scanpix
DØD: Russiske Boris Berezovskij ble funnet død i dag. Mannen, som en gang var Russlands rikeste, sikret seg deler i flyselskapet Aeroflot, det sibirske oljeselskapet Sibneft og 49 prosent av aksjene i en Russlands største TV-kanaler, «Første kanal», som han brukte for å sikre at Jeltsin fikk en andre presidentperiode, etter kommuniststatens fall. Foto: REUTERS / Andrew Winning / NTB ScanpixVis mer

Russisk oligark og Putin-kritiker død

Boris Berezovskij (67) ble funnet død i sitt hjem i Storbritannia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den tidligere russiske forretningsmannen og oligarken Boris Berezovskij, som levde i eksil i Storbritannia, er død, melder BBC.

Berezovskij, som kritiserte Russlands president Vladimir Putin, ble funnet død i sitt eget badekar. Hans russiske advokat og en slektning har bekreftet dødsfallet.

- Politiet i Thames Valley har startet etterforskning av den 67 år gamle mannen. Hans død har foreløpig status som «ikke forventet» og full undersøkelse er innledet, skriver politiet i en pressemelding, ifølge Al Jazeera.

Boris Berezovskij gikk også til sak mot Chelsea-eier og oligark Roman Abramovitsj i 2011 i London. Striden sto om rundt 30 milliarder kroner, og Berezovskij tapte saken.

Tennispartner På 90-tallet var Berezovskij leder av Det nasjonale sikkerhetsråd og Russlands rikeste mann.

67-åringen var en av de såkalte oligarkene, en gruppe rike forretningsmenn som fikk endte opp med gigantformuer etter at de fikk kjøpte kommuniststatens eiendommer for en svært gunstig pris.

Berezovskij ble deleier i flyselskapet Aeroflot, det sibirske oljeselskapet Sibneft og kjøpte 49 prosent av aksjene i en Russlands største TV-kanaler, «Første kanal», som han brukte for å sikre at Jeltsin fikk en andre presidentperiode.

Oligarken var nemlig fast tennispartner med Jeltsin, og Jelstins datter, Tatjana Dyasjenkos, var Berezovskijs elsker, melder The Telegraph. 

Berezovskij er regnet som eddekoppen i Boris Jeltsins hoff - også kalt «familien» - i Moskvas politiske maktsenter, Kreml.

Til tross for at de to ble bitre fiender bidro Berezovskij til at Putin kom til makten som president i år 2000.

Det var han som gikk god for KGB-agenten Putin overfor Jeltsin.

Eide TV-kanal Da Putin så ble president  var to av Russlands største TV-kanaler eid av private eiere. Boris Berezovskij eide Første Kanal, som sendte flere kritiske innslag mot Putin etter at ubåten «Kursk» gikk ned med 118 mann i 2000.

Like etter katastrofen ble TV-kanaleieren kalt inn på teppet hos Putin. I et møte med presidenten ble han bedt om å selge kanalen til staten. Det nektet oligarken, som ble satt under etterforskning for svindel og skatteunndragelser.

Seinere i 2000 rømte han til London hvor han fikk politisk asyl.

EN GANG VENNER:  Oligarken Boris Berezovskij var en av de som solgte inn den da ukjente KGB-agenten Vladimir Putin før han ble valgt som statsminister under Jeltsins presidentperiode. Etter at Berezovskijs TV-kanal valgte å lage kritiske reportasjer om Putins håndtering av «Kursk»-skandalen, fikk han beskjed om å overgi kanalen til staten. Det nektet ham, og siden 2000 har Berezovskij levd i eksil i London.  Foto: AP Photo / RIA-Novosti / Mikhail Klimentyev / Presidential Press Service
EN GANG VENNER: Oligarken Boris Berezovskij var en av de som solgte inn den da ukjente KGB-agenten Vladimir Putin før han ble valgt som statsminister under Jeltsins presidentperiode. Etter at Berezovskijs TV-kanal valgte å lage kritiske reportasjer om Putins håndtering av «Kursk»-skandalen, fikk han beskjed om å overgi kanalen til staten. Det nektet ham, og siden 2000 har Berezovskij levd i eksil i London. Foto: AP Photo / RIA-Novosti / Mikhail Klimentyev / Presidential Press Service Vis mer

TV-kanalen ble så overtatt og drives nå under streng sensur av Kreml - sammen med de to andre største kanalene.

Enhver kritikk mot Putin er som hovedregel forbudt.

Møtet skjedde etter at oligarken Vladimir Gusinskij, som eide TV-kanalen NTV, fikk kontorene sin invadert av en enhet fra politiets spesialstyrker med automatvåpen.

Kritiserte Putin Etter at han flyktet i eksil til London begynte Berezovskij å kritisere den Putin han en gang hadde støttet.

Han hevdet at det var regimet som sto bak en serie bomber i boligblokker i Moskva og andre russiske byer høsten 1999, etter at Putin ble statsminister i august.

Teorien går ut på at Putin ødela blokkene for å få et påskudd til å starte den andre tsjetsjenia-krigen, som ga ham den populariteten som gjorde ham til president noen måneder etterpå.

Forsøkt drept I 1996 innrømmet Berezovskij at sju oligarker hadde kapret 50 prosent av landets rikdom.

I 1998 sto den tidligere oberstløytnanten i den russiske sikkerhetstjenesten, Aleksandr Litvinenko, fram og fortalte at han hadde fått i oppdrag å drepe Berezovskij, som har overlevd flere drapsforsøk.

I 2007 ble Berezovskij dømt i en rett i Moskva for å ha tappet flyselskapet Aeroflot for mer enn 40 milliarder kroner.

HJELP AV TENNIS-VENNEN: Oligarken Boris Berezovskij var fast tenniskamerat med tidligere president Boris Jeltsin. På bildet var Russlands daværende president på pressekonferanse i forbindelse med et statsbesøk i Norge. Foto: Gunnar Lier Scanfoto / Scanpix
HJELP AV TENNIS-VENNEN: Oligarken Boris Berezovskij var fast tenniskamerat med tidligere president Boris Jeltsin. På bildet var Russlands daværende president på pressekonferanse i forbindelse med et statsbesøk i Norge. Foto: Gunnar Lier Scanfoto / Scanpix Vis mer