Russisk opposisjon klager over fusk

- Vi har fått inn 5000 meldinger om fusk etter at de første resultatene ble kunngjort

VINNEREN: Her blir plakater av Medvedev (t.h.) og Vladimir Putin klistret opp på en vegg før presidentvalget i går. Foto: SCANPIX/REUTERS/Eduard Korniyenko/Files
VINNEREN: Her blir plakater av Medvedev (t.h.) og Vladimir Putin klistret opp på en vegg før presidentvalget i går. Foto: SCANPIX/REUTERS/Eduard Korniyenko/FilesVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valgfunksjonærene benekter at det var betydelig fusk under valget som ga Putin over 60 prosent av stemmene. Putins valgkampsjef skrøt av at valget var det ryddigste i russisk historie.

Men opposisjonslederne avviste utsagnene og viste til mange bevis på fusk i et valg som ble overvåket av titusener av observatører.

Blant dem som klagde over valget, var kommunistlederen Gennadij Ziuganov og protestlederen Aleksej Navalnij, som etter at de første tallene var kommet inn, hevdet at Putin neppe har mer enn rundt 41 prosent.

Titusener av observatører Rundt 27.000 observatører overvåket valget som følge av at protestlederne krevde nøye kontroll etter skandalevalget til Dumaen i desember.

Nettsiden Control2012, som organiserte mange observatører, sier de har fått inn 5000 meldinger om fusk etter at de første resultatene ble kunngjort.

Milliardæren Mikhail Prokhorov, som ble nummer tre etter Putin og Ziuganov, sier han fikk inn over 4000 klager på brudd på reglene.

Gazeta.ru viste en video fra et valglokale i Dagestan der flere menn kunne ses mens de lastet en strøm av stemmesedler inn i de elektroniske valgurnene.

Karuseller I en annen video hadde en observatør filmet politi som pågrep ti passasjerer i en minibuss som sa de hadde stemt flere ganger.

Det er et kjent triks, som kalles karusell på russisk, at en gruppe mennesker blir busset rundt fra valglokale til valglokale og avlegger stemme i dem alle.

«Karusellvelgerne ble pågrepet og overlatt til politiet,» skriver Rostislav Zjuravlev, en observatør fra kommunistpartiet, på Facebook.

Navalnij sendte på sin nettside et intervju med en kvinne som sa hun og andre hadde fått 5.000 rubler for å stemme to ganger.

Infiltrert Journalisten Sergej Smirnov forteller at han ble tilbudt 2000 rubler for å stemme fire ganger. Smirnov var en av flere aktivister som infiltrerte slike karusellgrupper for å avsløre dem.

Smirnov, som sa han fant gruppa som organiserte fusket gjennom en venn, møtte opp ved en metrostasjon sammen med flere titall unge menn og kvinner for å få endelige instrukser fra en mann som kalte seg Mikhail, som han selv fikk instrukser fra på telefon noen dager før.

- Han sa vi skulle stemme for Vladimir Putin, fotografere stemmeseddelen og sende bildet til ham, sa Smirnov.

For mange fremmedstemmer En Putin-vennlig ungdomsgruppe opplyste at den hadde fraktet ungdommer fra andre regioner til valglokaler i Moskva for å avlegge stemme, noe som vakte mistanke om at det også i Moskva hadde vært mye fusk.

Nasji sa at 20 000 av deres medlemmer var kommet til Moskva fra rundt om i landet for være med på massemøter til støtte for Putin, og at de hadde hjulpet dem med å avlegge stemme i Moskva siden de ikke kunne stemme hjemme.

Observatørene sier det var så mange velgere fra andre valgdistrikter at mange valglokaler slapp opp for fremmedstemmesedler.

(NTB)

RØRT: Statsminister Vladimir Putin hadde tårer i øynene da han møtte folk som støttet han utenfor Kreml i Moskva i går.Foto: Scanpix/AP Photo/Ivan Sekretarev
RØRT: Statsminister Vladimir Putin hadde tårer i øynene da han møtte folk som støttet han utenfor Kreml i Moskva i går.Foto: Scanpix/AP Photo/Ivan Sekretarev Vis mer