PÅ PLASS:  Det syriske nyhetsbyrået SANA offentliggjorde i går dette bildet, som viser et russisk fly lastet med humanitær hjelp i havnebyen Latakia. Men russerne synes å være mer engasjert i konflikten den siste tida. Blant annet med egne militære folk. Foto: SANA / AFP / NTB Scanpix
PÅ PLASS: Det syriske nyhetsbyrået SANA offentliggjorde i går dette bildet, som viser et russisk fly lastet med humanitær hjelp i havnebyen Latakia. Men russerne synes å være mer engasjert i konflikten den siste tida. Blant annet med egne militære folk. Foto: SANA / AFP / NTB ScanpixVis mer

- Russisk opptrapping kan føre til konfrontasjon mellom russiske og vestlige styrker i Syria

Russland kjemper for å beholde fotfestet i Midtøsten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste månedene har det vært en rekke diplomatiske møter, i håp om at Washington og Moskva skulle klare å komme fram til en felles løsning på den blodige borgerkrigen i Syria, som hittil har drept langt mer enn 250 000 mennesker og tvunget mer enn halvparten av landets befolkning på flukt.

USA bekymret Men russernes militære opptrapping i Syria de siste ukene bekymrer USA. Den siste uka har det lekket ut ny informasjon om at Russland sender mer militært utstyr og personell til Syria for å hjelpe Bashar al-Assad og hans folk med å beholde makta. Årsaken er antakelig at Assad og hans folk har mistet kontrollen over flere landområder den siste tida - deriblant en nøkkelbase i Idlib, nordøst i landet.

Russland og Iran vært hovedstøtte-spilleren til Bashar al-Assad og hans regime siden starten av revolusjonen i 2011. Det har lenge vært spekulert på at russerne sendte militærhjelp til Syria, men denne uka ble dette bekreftet fra Moskva.

- Krigen mot IS og de ulike opprørsgruppene er en vanskelig krig for regimet å føre. Et minoritetsregime i en borgerkrig som varer i lang til møter en del problemer. At Iran og Hizbollah gradvis har blitt mer og mer involvert i konflikten er gårsdagens nyheter, men den stadig større russiske tilstedeværelsen er en forlengelse av denne utviklingen, sier Syria-ekspert Kjetil Selvik ved CMI.

Ulike løsninger USA og Israels etterretning mener nå at Russland er mer involvert inne i Syria enn tidligere, og er bekymret.

- USA har advart russerne om at konsekvensen kan bli militær konfrontasjon med vestlig militære koalisjonen i Syria. Det er jo et farlig scenario, sier Selvik.

Han fortsetter:

- På en måte sier begge at de har samme motstander, og at de er der for å kjempe mot IS. Hittil har ikke USA villet bruke militære virkemidler mot regimet. Men hvis Russland går inn og blir en del av fronten, så kan jo det føre til at USA trapper opp sin direkte støtte til opprørsgrupper.

- Ønsker politisk løsning Russland sier sjøl at de fortsatt jobber for en politisk løsning. 

- Linja til Stoltenberg og Kerry (USAs utenriksminister, journ.anm.) er å jobbe for en forhandlet fredsløsning i Syria, mens russerne kan se for seg en deling av Syria. Da må man etablere en demarkasjonslinje. Man må sørge for at konfliktlinja fryses. Det fordrer at opprørerne ikke gjør flere erobringer. Altså at de ikke vinner mer territorium, slik de har gjort den siste tida.

FÅR BISTAND: Syrisk nyhetbyrå sendte i går ut dette bildet for å vise at regimet har mottatt humanitær hjelp fra Russland. Her bærer folk fra Røde halvmåne ut varene. Foto: SANA / AFP / NTB Scanpix
FÅR BISTAND: Syrisk nyhetbyrå sendte i går ut dette bildet for å vise at regimet har mottatt humanitær hjelp fra Russland. Her bærer folk fra Røde halvmåne ut varene. Foto: SANA / AFP / NTB Scanpix Vis mer