Russisk ordre til NATOs håpefulle

RIGA (Dagbladet): - Når jeg sier fyr, så betyr det at dere skal skyte! Kommandoen til soldatene som legger an og sikter mot medlemskap i NATO, kommer på russisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For i de baltiske landenes felles bataljon, Baltbat, er russisk det egentlige kommandospråket.

- Ja, det er riktig. Språkproblemet er stort. Egentlig er det engelsk som er kommandospråket i Baltbat, men siden estere, latviere og litauere ikke forstår hverandres språk, og engelskkunnskapene er små, må vi bruke det alle kan, nemlig russisk, sier den latviske oberstløytnant Porietis.

Derfor er altså russisk, en levning fra Sovjet-tida, et nyttig redskap for Baltikums fortropp til NATO, der de trener iherdig for et framtidig medlemskap.

Intens kamp

Estland, Latvia og Litauen kjemper alle en intens kamp for å vinne forståelse for at de bør bli medlemmer i både NATO og EU. De krever sikkerhetsgarantier mot et Russland ingen vet hvor går, og de ønsker åpning til Vest-Europas markeder, og integrering i EUs økonomi.

Opprettelsen av Baltbat er de baltiske landenes både beste og dårligste argument for at NATO skal ta dem opp som medlemmer. Noen av de 713 soldatene har deltatt i fredsbevarende operasjoner i Bosnia. Fredsbevarende tjeneste er billigste inngangsbillett i et vestlig sikkerhetsnett.

Men kvalifiserer erfaringene fra Baltbat til NATO-medlemskap, sett fra en militær synsvinkel?
- Nei, de praktiske erfaringene vi har gjør nok ikke det, sier Porietis til Dagbladet.

Sett fra NATOs side er baltisk medlemskap langt fra noen selvfølge. I generalenes forsvarsplaner vil landene være umulige å forsvare. Og risikoen for en konfrontasjon med Russland vil øke.

Norsk gave

På et øvingsfelt instruerer major Karlsen en soldat i bruken av antipanservåpenet M-72. Som det meste av utstyret er det en gave fra NATO-land. Denne granatkasteren er gitt fra Norge. Her er det første års rekrutter som trener, engelskkunnskaper helt fraværende, og skuddene sitter ikke overbevisende i blinken.

- Husk gutter, ikke vær nervøse, sier lederen av troppen.
Ikke langt unna trener en annen tropp. De har gjort fredsbevarende tjeneste, sammen med blant annet norske styrker i Tuzla i Bosnia. Her snakker enkelte engelsk, og de har helt andre militære ferdigheter.

Sakte bygger de baltiske landene opp sine væpnede styrker. Ved siden av Baltbat, har de militære styrker på til sammen noen tusen mann. Hvis de blir angrepet, vil de være helt ute av stand til å forsvare seg.

<B>BOSNIAVETERANER:</B> Den 713 mann sterke Baltbat-styrken er balternes beste og dårligste argument for NATO-medlemskap.
<B>Inn i Nato?</B>