DEMONSTRASJON En demontstrant diskuterer med russisk politi under en demonstrasjon etter terrorangrepene i Volograd. (EPA/MAXIM SHIPENKOV)
DEMONSTRASJON En demontstrant diskuterer med russisk politi under en demonstrasjon etter terrorangrepene i Volograd. (EPA/MAXIM SHIPENKOV)Vis mer

Russisk politi stanser demonstrasjoner

Russlands føderasjonsråd slår ned på alle forsøk på å holde demonstrasjoner etter de to terrorangrepene i Volgograd som kostet minst 32 mennesker livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet i hele Russland, og særlig i tettbefolkede områder, er satt i høyeste alarmberedskap etter terroraksjonene 70 mil fra Sotsji der vinter-OL går av stabelen om bare fem uker.

I Volgograd spredde politiet mandag en folkemengde som arrangerte en «russisk demonstrasjon mot terror», og pågrep de fremmøtte fordi protesten ikke var godkjent, skriver Russia Today.

En selvmordsbomber drepte minst 15 mennesker og såret 28 i en terroraksjon mot en buss i Volgograd mandag morgen. Bomben rammet den fullpakkede bussen i morgenrushet, knapt ett døgn etter at minst 17 mennesker mistet livet i en tilsvarende terrorbombe på jernbanestasjonen.

Skygge over OL Angrepene kaster skygger over forberedelsene til OL i Sotsji, og president Vladimir Putin har beordret politi og sikkerhetstjenester å øke sikkerheten både i Volgograd og nasjonalt etter de to angrepene.

Landslagssjef i langrenn, Vidar Løfshus, sier til NTB han blir skremt av terroranslagene, men understreker at ingen av utøverne har ytret ønske om å ikke reise til OL.

Toppidrettssjef Tore Øvrebø sier at den norske OL-troppen følger med på situasjonen i Russland etter angrepene.

Myndighetene i Russland har allerede planlagt å slå en jernring rundt Sotsji fra 7. januar for å kontrollere all trafikk og alle utenforstående som er på vei til byen.

Ville dratt til OL Til tross for at de to blodige terroranslagene har økt uroen for det kommende OL, sier NUPI-forsker Julie Wilhelmsen at hun likevel ville dratt.

- Angrepene i Volgograd utgjør ikke større fare for terrorangrep i Sotsji, sier Wilhelmsen ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til NTB.

Hun mener terroristene ikke ønsker å ramme verken utøvere eller publikum under OL.

- Hvis det viser seg at opprørsbevegelsen i Nord-Kaukasus står bak terroren, så har de allerede oppnådd deler av målet som er å bruke OL i Sotsji til å ramme sin motstander, de russiske styresmaktene, sier hun.

Wilhelmsen mener at terrorangrepene brukes til å sette OL i Sotsji, som omtales som Putins prestisjeprosjekt, i et dårlig lys når folk tror terroren vil ramme også der.

Norske fordømmelser Både utenriksminister Børge Brende (H) og Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland fordømmer de to angrepene.

«Det var et sjokk for meg å høre om det første terrorangrepet i går i vårt medlemsland Russland, og det andre fryktelige angrepet i dag er svært alarmerende,» uttaler Jagland mandag.

Han sier at hans tanker går til folket i Volgograd som må føle smerte, sinne og sorg over angrepet, og han sender sine kondolanser til de pårørende og til president Vladimir Putin.

Brende sier i en uttalelse at han reagerer med avsky. Han fordømmer terrorhandlingene på det sterkeste og håper de ansvarlige blir funnet og stilt til ansvar.

Over hundre såret I tillegg til de 32 som ble drept, ble minst 104 mennesker såret i de to terrorangrepene.

Bussen ble totalt sprengt i stykker i mandagens attentat. Bomben søndag kunne tatt enda flere liv om ikke selvmordsbomberen hadde blitt stanset utenfor sikkerhetskontrollen på stasjonen.

Lokale myndighetene meldte mandag formiddag at pendlere i byen gikk av bussene og fortsatte til jobben til fots på grunn av frykt for nye angrep.

Myndighetene sier det var samme type sprengstoff som ble brukt i begge angrepene, noe som skulle bevise at det er en forbindelse mellom dem. Ingen har ennå tatt på seg ansvaret for terroren, men myndighetene mistenker det muslimske miljøet i Kaukasus-området.

(NTB)