Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russisk politiker skutt og drept utenfor hotell i Ukraina

Hevdet å ha blitt forfulgt av russisk sikkerhetstjeneste. 

SKUTT OG DREPT: Ifølge ukrainsk politi ble Denis Voronenkov skutt og drept av ukjente menn ved inngangen til et luksushotell i Kiev.
<div></div><div>
Foto: Valentyn Ogirenko / Reuters / NTB Scanpix</div>
SKUTT OG DREPT: Ifølge ukrainsk politi ble Denis Voronenkov skutt og drept av ukjente menn ved inngangen til et luksushotell i Kiev.
Foto: Valentyn Ogirenko / Reuters / NTB Scanpix
Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det tidligere russiske parlamentsmedlemmet Denis Voronenkov (45) ble i dag skutt og drept i Ukrainas hovedstad Kiev, melder The Guardian.

PUTIN-KRITIKER: Voronenkov, her avbildet i Statsdumaen i 2015, har i sterke ordelag kritisert president Vladimir Putin og Russlands framferd i Ukraina. Foto: Dmitrij Dukhanin / Kommersant / Reuters / NTB Scanpix
PUTIN-KRITIKER: Voronenkov, her avbildet i Statsdumaen i 2015, har i sterke ordelag kritisert president Vladimir Putin og Russlands framferd i Ukraina. Foto: Dmitrij Dukhanin / Kommersant / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Ukrainsk politi opplyser at Voronenkov ble skutt ved inngangspartiet på luksushotellet Premier Palace.

- Én mann ble drept, og to andre ble skadd. Den dreptes identitet er slått fast. Ja, jeg kan bekrefte at det er Denis Voronenkov, opplyser Kievs politisjef Andrej Krisjtsjenko til det russiske nyhetsbyrået TASS, viderebrakt av RT.

Ifølge RT ble Voronenkov skutt to ganger i hodet. Gjerningsmannen er ifølge politiet pågrepet og får legehjelp etter selv å ha blitt skadd i episoden.

45-åringen var medlem av den kommunistiske fraksjonen i Russlands lovgivende forsamling Statsdumaen. Han flyttet i fjor til Ukraina og er blitt innvilget ukrainsk statsborgerskap. Kona, sangeren og politikerkollegaen Maria Maksakova, flyttet sammen med ham.

Voronenkov uttalte at han måtte forlate Russland fordi han ble forfulgt av landets etterretning, og har i en rekke intervju sterkt kritisert president Vladimir Putin og Kremls framferd overfor Ukraina.

Da han ble skutt, var Voronenkov på vei til å møte Ilja Ponomarev, også han en tidligere dumapolitiker fra Russland. Dette ifølge Ponomarev selv.

Han skriver på Facebook: «Jeg har ikke ord. Sikkerhetsvakta klarte å skade angriperen. Forklaringen er åpenbar. Voronenkov var ingen skurk, men en gransker som var livsfarlig for russiske myndigheter.»

Ukrainas president Petro Porosjenko innkalte straks landets etterretningssjef for å bli brifet om drapet. Han kalte hendelsen «russiskfinansiert terrorisme». Riksadvokat Jurij Lutsenko har skrevet på Facebook at drapet er «Kremls vanlige form for gjengjeldelse».

OPPOSISJONSPOLITIKER DREPT: For to år siden ble den russiske opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov drept i Moskva. Nemtsov var tidligere visestatsminister og en markant kritiker av president Putin. Foto: Maksim Sjemetov / Reuters / NTB Scanpix
OPPOSISJONSPOLITIKER DREPT: For to år siden ble den russiske opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov drept i Moskva. Nemtsov var tidligere visestatsminister og en markant kritiker av president Putin. Foto: Maksim Sjemetov / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media