RADIKAL :  Vladimir Sjirinovskij med vodkaen som er oppkalt etter ham: "Sjirinovskij". Nå ønsker han  flere folkeavstemninger om Ukrainas framtid. Her under valgkampen i 1995. Foto: NOVOSTI
RADIKAL : Vladimir Sjirinovskij med vodkaen som er oppkalt etter ham: "Sjirinovskij". Nå ønsker han flere folkeavstemninger om Ukrainas framtid. Her under valgkampen i 1995. Foto: NOVOSTIVis mer

Russisk politiker vil ha flere folkeavstemninger i Ukraina

Har tidligere foreslått at Norge blir en del av Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den russiske politikeren Vladimir Sjirinovskij foreslår at flere regioner i Vest-Ukraina holder folkeavstemninger om å bli del av Polen, Ungarn og Romania. Forslaget kommer i et brev til de tre landene, som nyhetsbyrået Reuters har sett.

Han foreslår også at landene skal holde folkeavstemning om de ønsker å «ta tilbake» regionene.

Reuters skriver det er uklart om brevet er ment seriøst, eller mer som et politisk stunt.

Sjirinovskijs foreslåtte oppdeling tilsvarer den som ble tegnet opp i en hemmelig avtale mellom Sovjetunionen og Nazi-Tyskland i 1939.

«Det er aldri for sent å rette opp i historiske feil», skriver Sjirinovskij i brevet.

Han foreslår at Chernivsti kan bli rumensk, Zakarpattia ungarsk og at Volyn, Lviv, Ternopil, Ivano-Frankivsk og Rovenskij blir polsk etter folkeavstemning både i regionene og landene.

Sjirinovskij leder det nasjonalistiske liberaldemokratiske partiet i Russland. Partiet støtter stort sett president Vladimir Putin i den russiske nasjonalforsamlingen.

For litt over en uke siden ble det avholdt en omstridt folkeavstemning på Krim-halvøya. Russland annekterte Krim etter avstemningen.

Norge bør bli en del av Sverige
I 1993 uttalte samme mann at Norge burde bli en del av Sverige, og videre ville han dele Nord-Europa mellom Sverige, Russland og Tyskland. Han fremmet disse meningene i et intervju med den svenske journalisten Robert Aschberg, som ble gjengitt i VG.

-Dere har to svake land. Norge og Finland har aldri angrepet noen. Sverige vil ha innflytelse. Vi kan hjelpe. Vi tar en del av Finland, sa Sjirinovskij da.

Han fortalte videre at han hadde kontakt med høyrepartier i utlandet, og viste med rette hvorfor.

- Hver og en skal bli i sitt land. De svarte i Afrika. En hvit rase bor i Europa. En gul og svart rase i sør, sa Sjirinovskij i intervjuet.

(NTB/DAGBLADET)