Russisk propagandasjef advarer USA: - Utilbørlig adferd mot Moskva kan få atomkonsekvenser

- Russland spiller atomkortet for å skremme publikum i Vesten, sier Russland-ekspert.

ADVARER USA: Dmitry Kiselyov, russernes propagandasjef, kommer med krasse advarsler til USA. Foto: AFP PHOTO / NTB scanpix
ADVARER USA: Dmitry Kiselyov, russernes propagandasjef, kommer med krasse advarsler til USA. Foto: AFP PHOTO / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Forholdet mellom Russland og USA er relativt anstrengt for tiden.

Syria-konflikten er selvsagt en viktig grunn til akkurat det, der Russland og USA har kastet beskyldninger mot hverandre.

Krangler

For en snau uke siden sa USAs utenriksminister, John Kerry, at han er overbevist om at Russland og syriske regjeringsstyrker har bombet sykehus i Aleppo med overlegg.

Kerry mener handlingene bør etterforskes som krigsforbrytelser.

Dagen etter Kerrys uttalelser la Russland ned veto mot en resolusjon i FNs sikkerhetsråd. Den skulle blant annet sette en stopper for alle luftangrep mot den krigsherjede byen Aleppo.

Og nå fyrer mannen som omtales som Russlands propagandasjef, Dmitry Kiselyov, av en kraftsalve mot USA, skriver Independent.

Advarsel til USA

Under mandagens utgave av TV-programmet Vesti Nedeli (Ukens nyheter), sa han at det har vært en «dramatisk endring» i forholdet mellom Russland og USA de siste ukene, og serverte følgende advarsel:

«Utilbørlig oppførsel» mot Moskva kan få «atom»-konsekvenser, ifølge Kiselyov, som også siterte et gammelt russisk ordtak.

- En russer bruker lang tid på å sele opp en hest, men så rir han raskt.

Med det siktet Kiselyov til russernes militære opptrapping den siste tiden, ifølge BBC.

De har sendt blant annet sendt krigsskip, med missiler som kan bære atomstridshoder, fra Svartehavet til Middelhavet.

De har også uttplassert missilen Iskander-M, som også kan bære atomvåpen, i Kaliningrad, i grenseregionen til Polen. Polen har uttrykt sin bekymring.

- Skremme publikum i Vesten

- Russerne har spilt ut det kjernefysiske kortet flere ganger de siste årene. De vet at alle redd for det, og det er også deres forsikringspolise. Selv om de har tradisjonelle våpenstyrker så er de fremdeles underlegne Nato og USA på mange områder. Da spiller de atomkortet for å skremme publikum i Vesten, rett og slett, sier NUPI-forsker Jakub M. Godzimirski, til Dagbladet.

Godzmirski har jobbet med russisk utenriks- og sikkerhtspolitikk i over 20 år.

Han sier at Kiselyov er en av de «krasseste stemmene» i Russland.

- Når de kommer med slike uttalelser så er det en måte å fortelle det russiske publikum at de vil bruke dette våpenet. Men en ting er å si noe sånn, en annen ting er å trykke på knappen, sier Godzmirski.

Kiselyov er ikke fremmed for å komme med krasse advarsler til USA. Han har tidligere uttalte at Russland er det eneste landet som er «genuint kapabel til å gjøre USA om til radioaktiv aske».

- I Washington prater de høyt om en «plan b» for Syria. Alle skjønner hva det betyr: direkte militær makt i Syria, sa Kiselyov.

Under mandagens program advarte også en talsmann for det russiske forsvarsdepartementet amerikanske bombefly om å ikke gå etter de syriske regjeringsstyrkene.

- Vi kommer til å skyte dem ned, sa Kiselyov.

Møte til helgen

På tross av den skarpe retorikken opplyste Russlands utenriksdepartement i dag at de to landenes utenriksministre, Sergej Lavrov og John Kerry skal møtes i Lausanne lørdag for å diskutere Syria.

USA bekrefter onsdag kveld at møtet skal finne sted, men opplyser at det skal holdes i London søndag.

- Det betyr nok at begge to har innsett at de ikke kan løse Syria-situasjonen på egenhånd og at de må koordinere sine bestrebelser, sier Godzmirski.

- Så du tror det kan komme noe konstruktivt ut av dette møtet?

- Man pleier å si at når forholdet er på bunnen så er det bare en vei, og det er opp. Det som har skjedd i det siste har bidratt til å sende relasjonene til et bunnivå etter den kalde krigen, sier Godzmirski.

NUPI-forskeren påpeker også at oljeprisen har en innvirkning på russisk politikk. Og oljeprisen er for øyeblikket på vei opp.

- Det gir Russland økonomiske muligheter for være litt mer innpåslitne. Det gir dem også mer selvtillit og det er det som sikrer Russlands evne til opprustning på kort sikt, sier Godzmirski.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer