Dagbladet avslører

«Russisk propaganda»:
Tjuetalls medeiere fra Nei til EU

Nettstedet Steigan.no beskyldes for å spre russisk propaganda. En gjennomgang viser at et tjuetalls tillitsvalgte i Nei til EU er blant eierne av selskapet bak nettsiden. - På ingen måte overrasket, sier Europabevegelsen.

NEI TIL EU - JA TIL STEIGAN: En rekke tillitsvalgte i Nei til EU er medeiere i selskapet bak den kontroversielle nettsiden Steigan.no. Foto: Nicolas Economou/NurPhoto/Shutterstock
NEI TIL EU - JA TIL STEIGAN: En rekke tillitsvalgte i Nei til EU er medeiere i selskapet bak den kontroversielle nettsiden Steigan.no. Foto: Nicolas Economou/NurPhoto/Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Nettsiden Steigan.no, drevet av tidligere AKP (ml)-leder) Pål Steigan, beskyldes for å spre russisk propaganda og rasisme. Steigan avviser dette.

En gjenomgang av aksjonærene i eierselskapet Mot Dag AS viser at et tjuetalls på eiersiden har, eller nylig har hatt, tillitsverv i Nei til EU. Blant medeierne er flere fylkesledere i Nei til EU.

- Jeg er på ingen måte overrasket. Det totalinntrykket som Nei til EU etterlater i den norske offentligheten er at de anser EU som en konspirasjon mot Norge og nordmenn, sier Fredrik Mellem, generalsekretær i Europabevegelsen, til Dagbladet.

Dagbladet har tidligere fortalt at Kari Jaquesson og Arne Treholt er blant eierne av selskapet Mot Dag AS. I tillegg er åtte Rødt-poltikere på eiersiden.

Russisk propaganda

Eierpostene Nei til EU-medlemmene har i selskapet bak Steigan.no beløper seg på mellom 0,2 prosent og 0,4 prosent. Enkelte av dem har også verv i Rødt.

Styreleder i Mot Dag AS Per-Gunnar Skotåm, som har den største eierposten i selskapet på nærmere 6 prosent, har tidligere vært aktiv i Nei til EU.

Mellom januar 2021 og mars 2022 sto Steigan.no for 87 prosent av bruken av kilder som «åpenbart tilhører russiske myndigheter» blant norske alternative medier, viser en kartlegging Faktisk.no har gjort.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer