Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russisk prøvekone

Til ti tusen kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke alle menn som gifter seg med utenlandske kvinner behandler dem dårlig. Men aldri før har så mange norske menn giftet seg med utenlandske kvinner. Flere og flere av kvinnene rømmer til krisesentre. Da hjelper det lite at norske kontaktbyråer er villige importører av utenlandske prøvekoner.

Det norske kontaktbyrået Møteplassen A/S er ett av byråene som har spesialisert seg på å skaffe utenlandske kvinner til norske menn. Undertegner man kontrakt, skaffer byrået en dame og ordner alle formaliteter. Hvis ikke kjemien er der, «sender man damen tilbake til Russland». Er mannen derimot fornøyd med varen, får han inngå ekteskap til en pris av 10.000 kroner som går til byrået. Han forplikter seg også til å være gift i minst tre år.

Byrået er ikke det eneste som opererer på markedet. Det er særlig kvinner fra Russland, Thailand og Filipinene som blir formidlet. Over 1100 thailandske kvinner fikk innvilget familiegjenforening i fjor, og storparten er gift med norske menn.

Mange av kvinnene har endt opp med eldre menn som ikke lar dem lære seg norsk, få norske venner eller arbeide. Enkelte blir tvunget til å selge kroppen sin for å dekke mannens utgifter. Flere blir utsatt for fysisk vold, som i tilfellet der en mann inviterte 12 asiatiske kvinner til Norge på tre måneders besøksvisum for å «teste kjemien» og mishandlet flere av dem.

Også psykisk vold er utbredt i slike ekteskap.

- Kvinner forteller om menn som daglig truer med vold og hjemsendelse. Som henger opp en flybillett til hjemlandet på kjøleskapet for å si «hvis du ikke gjør akkurat som jeg sier blir du sendt rett ut». Det er psykisk mishandling, sier Marte Strand som yter fri rettshjelp ved Juridisk rådgivning for kvinner.

- Noen menn spekulerer i disse korte besøkene, og holder kvinnene som isolerte fanger i den tiden. Grensen mellom hva som er kjøp og salg av kvinner og hva som er en forlovelse viskes ut. I enkelte tilfeller dreier det seg om ren serieimport av kvinner fra Sør-Øst Asia, både i form av en rekke ekteskap og kortere besøk, sier Vigdis Bratz, leder for Norsk Krisesenterforbund.

Men slik lovverket er i dag er kontrakten som Møteplassen A/S tilbyr neppe ulovlig.

- Menneskehandel kan skje under dekke av kontaktformidling, men det skal mye til for at en slik kontrakt er klart i brudd med loven mot trafficking eller kan kalles hallikkvirksomhet. Betalt kontaktformidling er ikke ulovlig, selv om beløpet her (på 10.000 kroner) er uvanlig stort, sier Ragnhild Hennum, førsteamanuensis i offentlig rett ved Universitetet i Oslo.