Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russisk rakettgave til Iran?

Hviterusslands president Lukasjenko får statsbesøk fra Iran. På dagsorden står trolig salg av russiske bakke til luft-missiler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det melder det anerkjente militærtidsskriftet Janes Defence Weekly. Irans trusler om å produsere atomvåpen har ført til amerikanske trusler om bombing av anleggene der produksjon og anrikning av uran skjer.

Missilene det er snakk om er av typen S-300SP og er siste modell av våpentypen, i følge Janes.

Med de russiske missilene vil Iran stå sterkere i tilfelle et angrep fra enten USA eller Israel, som også er bekymret for at Iran skal bruke atomvåpen mot nabostater i regionen.

- Russland og USAs forhold er for tiden anstrengt på grunn av salg av atomteknologi. De vil ikke assosieres med salg av denne typen våpen også, sier tidligere viseutenriksminister i Hviterussland, Andrei Sannikov, på besøk i Oslo.

For å løse problemet underskrev Kreml og Hviterusslands president Alexander Lukashenko en kjøpsavtale sommeren 2005, med levering senest tidlig dette året. Med det iranske besøket som denne uken finner sted i Minsk er det grunn til å tro at leveransen snart settes i verk.

- Lukashenko er villig til å selge til hvem som helst, og han legger ikke skjul på det. Hviterussland har vært en slik kanal før, sier Sannikov.

Hviterussland er ikke bundet av de samme internasjonale avtaler rundt salg av krigsmateriell som Russland, og våpen er en stor inntektskilde for regimet.

I OSLO: - Russland og USAs forhold er for tiden anstrengt på grunn av salg av atomteknologi. De vil ikke assosieres med salg av denne typen våpen også, sier tidligere viseutenriksminister i Hviterussland, Andrei Sannikov.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling