Russisk redaktør skutt ned og drept

Gjennom sitt virke som reporter og forfatter har Paul Klebnikov utmerket seg med en kritisk dekning av den russiske pengeeliten og deres forbindelser inn i maktens korridorer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Redaktøren av den russiske utgaven av Forbes Magazine, Paul Klebnikov, ble fredag kveld skutt ned og drept i nærheten av kontoret sitt i Moskva, skriver AP.

Ifølge russiske nyhetsreportere skal Klebnikov ha blitt truffet av fire skudd og falt om. Han døde i ambulansen på vei til sykehuset.

Radiostasjonen Ekho melder at spor på åstedet tyder på minst to gjerningsmenn.

Sjefsredaktør i Forbes Magazine bekrefter at Klebnikov er drept, og har sendt ut denne

uttalelsen

til de ansatte ved Forbes. Han beskriver Klebnikov som en fremdragende reporter.

Søkelys på rikingene

41-åringen Paul Klebnikov, som er født i USA og er av russisk opprinnelse, har inntil nylig vært en av seniorredaktørene i den amerikanskbaserte utgaven av

Forbes Magazine

. I april i år startet han den russiske utgaven, og det ble tidlig blest rundt magasinet.

I mai trykket Forbes en liste over Russlands rikeste mennesker. I artikkelen ble det hevdet at Moskva har flere milliardærer som arbeider der eller oppbevarer formuen sin der, enn noen annen by i verden.

Lista skal ha skapt panikk blant styrtrike russere, som fryktet å komme i politiets søkelys.

- Alle vet at denne rikdommen ikke ble erhvervet på det meste ærlige vis, sa Klebnikov den gangen i følge Aftenposten.

Den fengslede Yukos-eieren Mikhail Khordorkovskij tronet toppen på lista, fulgt av Chelsea-eier Roman Abramovitsj. På lista var også Jelena Baturina, kona til Moskvas mektige borgermester Jurij Luzjkov. Hun skal angivelig ha fått nye forretningsmuligheter etter ekteskapet med Luzjkov.

I kjølvannet av den omstridte artikkelen skal Klebnikov gikk uttrykk for at forholdene var på bedringens vei i Russland, etter det han beskrev som en periode med «banditt-kapitalisme» som oppstod etter slutten på den kalde krigen og oppløsningen av Sovjetunionen.

- Jeg tror de som står på lista selv ønsker å legge denne perioden bak seg, sa Klebnikov i mai.

Klebnikov skal ha vært sterk knyttet til Russland og skal, ifølge familien, ha hatt stor tro på landets framtid.

Kritisk biograf

Paul Klebnikov er også kjent som forfatter av en bok om den styrtrike finansmannen Boris Berezovsky.

I boka «Godfather of the Kremlin:Boris Berezovsky and the Looting of Russia» beskriver han hvordan finansmannen, som nå lever i eksil i Storbritannia, angivelig har trukket flere hundre millioner dollar ut av Russland.

I 1996 gikk Berezovsky til injuriesøksmål mot Forbes i Storbritannia etter at Klebnikov hadde skrevet en ufordelaktig profil av finansmannen. Han skal blant annet ha antydet at Berezovsky var involvert i drapet på en fjernsynspersonlighet. Sistnevnte trakk tilbake søksmålet i 2003, etter at magasinet hadde innrømmet at det var galt å komme med en slik antydning.

- Vet ikke hvem som kan ha gjort det

Redaktøren av den russiske utgaven av Newsweek, Alexander Gordeyev, kom til åstedet rett etter at Klebnikov ble beskutt. Newsweek har har kontorer i den samme bygningen som Forbes. Gordeyev førte en samtalte med Klebnikov mens de ventet på hjelp. Gordeyev forteller til Interfax at han spurte kollegaen om hvem som kunne stå bak ugjerningen.

- Jeg spurte Paul flere ganger hva han tenkte, hvofor dette kunne skje. Paul svarte at han visste ikke. Han sa flere ganger at det ikke hadde hendt ham noe mistenkelig i det siste, sa Gordeyev.

- Så sa ha ikke noe mer om dette, sa Gordeyev, han spurte bare om hjelp.

Klebnikovs familie anmoder nå USA og internasjonale myndigheter om å finne ut hvem som står bak likvideringen.

- Paul var en forkjemper for sannheten. Ikke bare det, han trodde på det å være positiv og se etter nye måter å gjøre framtida bedre på, sier familien i en uttalelse.

OMSTRIDT ARTIKKEL:Paul Klebnikov (nr. 2 fra høyre) viser fram mai-nummeret av Forbes med tittelen «The Golden Hundred of the richest businessmen of Russia». Som tittelen henspiller på, trykket Forbes en liste over Russlands hundre rikeste. Atikkelen fikk mye omtale etterpå.
<B>«GUDFAREN»: I boka «Godfather of the Kremlin:Boris Berezovsky and the Looting of Russia», mer enn antyder Klebnikov at Berezovsky ikke har rent mel i posten.