Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russisk redning

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Selvsagt er det en skjebnens ironi at en nyrik, ung russer skal redde den norske industrigiganten Kværner, med sine stolte tradisjoner. Men slik er den grenseløse kapitalismen blitt. Antakelig er den løsningen som endelig kom på plass i går, den beste både for de mange tusen ansatte og for selskapets framtid. Men ingen skal gjøre seg illusjoner om at Yukos Oil vil opptre som en gavmild onkel. Allerede i går ble det gjort klart at Kværner må restruktureres, og at deler av konsernet vil bli solgt. Yukos skal ha betalt for sin redningsaksjon.
  • Det er åpenbart at bankene og andre kreditorer står bak gårsdagens løsning. Kværner hadde rett og slett for stor gjeld til å bli slått konkurs. Det opplegget Kjell Inge Røkke presenterte, innebar at bankene straks måtte ta et betydelig tap på sin kappe. Også den endelige løsningen vil koste bankene dyrt. Det skulle da også bare mangle. Bankene har et betydelig ansvar for Kværners ville ferd de siste åra, som førte rett mot stupet. Men hvis redningsoperasjonen blir vellykket, kan bankenes tap bli begrenset.
  • Selv om de fleste aksjonærene er med i spleiselaget som garanterer tre milliarder i ny aksjekapital, er det ingen tvil om at Yukos Oil med sin pengebinge har vært Kværners redning. Det russiske oljeselskapet vil nå få den reelle makten i Kværner, og det er duket for store utskiftninger både i styret og administrasjonen. Kjell Almskog går av som toppsjef, og han gjør det uten sin gylne fallskjerm, slik kravet fra Yukos var. Almskog ble hentet til Kværner som ryddegutt etter Erik Tønseths britiske eventyr, men klarte ikke jobben. Han maktet ikke engang å skaffe oversikt over situasjonen i det gjeldstyngede selskapet. Mye tid og krefter ble brukt på å slåss mot Kjell Inge Røkke, som var største aksjonær. På den måten ble det umulig å få til en norsk løsning. Det kan vi beklage. Men det viktigste nå var likevel at det vanstyrte Kværner ble reddet fra skifteretten.
Hele Norges coronakart