I VERDENSROMMET: Den russiske romkapselen Sojus-TMA16M med et mannskap på tre ankom natt til lørdag Den internasjonale romstasjonen (ISS). Her er NASA-astronaut Scott Kelly. Foto: REUTERS/Maxim Zmeyev
I VERDENSROMMET: Den russiske romkapselen Sojus-TMA16M med et mannskap på tre ankom natt til lørdag Den internasjonale romstasjonen (ISS). Her er NASA-astronaut Scott Kelly. Foto: REUTERS/Maxim ZmeyevVis mer

Russisk romkapsel framme ved ISS

Tre astronauter skal være ett år i verdensrommet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den russiske romkapselen Sojus-TMA16M med et mannskap på tre ankom natt til lørdag Den internasjonale romstasjonen (ISS).

Kapselen ble skutt opp fra Baikonur i Kasakhstan fredag kveld, og både ferden ut i verdensrommet og fastkoblingen til romstasjonen var vellykket, opplyser den russiske romfartsadministrasjonen.

Den 51 år gamle amerikanske astronauten Scott Kelly og hans tre år eldre russiske kosmonautkollega Mikhail Kornijenko skal tilbringe de neste 342 dagene om bord på romstasjonen.

Tredjemann - den russiske kosmonauten Gennadij Padalka - skal returnere til jorda etter seks måneder, men kan likevel notere seg for en rekord. Ingen andre har da tilbrakt mer tid i verdensrommet enn ham, nærmere bestemt 878 dager, ettersom han også har vært på ISS tidligere.

Kelly og Padalka skal blant annet teste hva som skjer med kroppen under lange opphold i vektløs tilstand, med tanke på framtidige romferder til Mars og andre planeter.

Kelly vil sette amerikansk rekord med oppholdet, mens russiske kosmonauter har hatt lengre opphold i verdensrommet tidligere.

(NTB)