Russisk romskip styrtet i Stillehavet

Vrakrester regner ned sør i Stillehavet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det russiske forsvarsdepartementet melder at deler av romskipet har truffet jorden, omtrent 1250 kilometer vest for Wellington Island i Stillehavet.

Phobos-Grunt er det tyngste og mest giftige romavfallet som noensinne har truffet jorden, men eksperter mener risikoen etter krasjet er minimal ettersom sondens giftige drivstoff og mesteparten av fartøyets struktur vil brenne opp i atmosfæren uansett.

Det var ventet at romskipet ville styrte og treffe jorden i kveld mellom klokka 18 og klokka 23. En rekke romforskere har vurdert landingstidspunktet, og de fleste anslår at 15.januar er tidspunktet.

Et par hundre kilo av det 13 tonn tunge fartøyet er ventet å treffe jorda.

Uvisst hvor den ville treffe Hvorvidt det skulle skje akkurat i dag, var avhengig av de konstante forandringene i jordas øvre atmosfære, hvilket påvirkes av solaktiviteten.  

Romskipet, som ikke kom seg avgårde til Mars-månen Phobos, går under navnet Fobos-Grunt. Den ble liggende død i vannet etter oppskyting 8. november i fjor, da motorene som skulle frigjøre den fra omløpsbanen rundt jorda feilet i å starte. For å gjøre saken verre fikk bakkekontrollen bare unntaksvis kontakt med det strandete fartøyet, som nylig ble filmet fra jorda av den anerkjente astrofotografen Thierry Legault.

Deler vil treffe jorda Og nå er altså Newton og hans lover i førersetet. Blant annet grunnet friksjon fra den ekstremt tynne - men ikke fraværende - atmosfæren i omløpsbanen, vil den litt etter litt tape høyde. Til slutt ender den som en ildkule, styrtende gjennom atmosfæren. Og nå har den altså falt ned i Stillehavet.
 
Mens mesteparten av fartøyet vil brenne fullstendig opp i atmosfæren, antok man at en kapsel, som opprinnelig var tiltenkt å returnere til jorda med prøver fra Phobos, ville overleve ferden og ramme jorda.

- Rundt 20 til 30 stykker av varmeresistente materialer kan nå overflaten, med en en total vekt som ikke overstiger 200 kg, ifølge den russiske romfartsorganisasjonen.

Ettersom delene traff Stillehavet, ble det ingen ødeleggelser av nedslaget.

- Slapp av Dette er tredje gang på bare noen måneder at en fallende satellitt truer. Til alt hell er jorda stor; den overveldende majoriteten av overflaten er hav og ubebodde områder, og sannsynligheten for at noen eller noe skades er ekstremt liten.

- Slapp av. Sjansene for at noen blir truffet er mye lavere enn å bli rammet av lynet. Om du hadde tordenvær over byen, ville du ikke vært altfor bekymret, sa Holger Krag ved Den europeiske romfartsorganisasjonen ESAs kontor for romskrot til Space.com før romskipet falt ned.

En annen bekymring knyttet til havariet var over sju tonn ekstremt farlig drivstoff om bord. Med tanker fulle av det kreftframkallende stoffet hydrazin og den dødelige forbindelsen dinitrogentetraoksid, blir den omtalt som den giftigste sonden til å noensinne styrte mot jorda.

Livsfarlig last Eksperter forventet imidlertid at innholdet i drivstofftankene, som er laget av aluminium, ville frigjøres og brenne harmløst opp i atmosfæren under nedstigningen, sier ESAs Krag.

Det er rundt 10 mikrogram radioaktivt materiale i et vitenskapelig instrument om bord, men det «har en kort halveringstid og vil ikke utgjøre en forurensningsfare», ifølge Roscosmos.

Mikronauter om bord Oppdraget var vitenskapelig spennende, ambisiøst og historisk. Hovedformålet var å grave opp rundt 200 gram jord fra Mars-månen i 2013, og returnere det til jorda for analyser året etter. Det kunne blant annet gitt svar på muligheter for nåværende eller tidligere liv på Phobos, og hvordan forholdene egentlig er der ute ved den røde planeten.

Fobos-Grunt har også en rekke små «mikronauter»: Bakterier, arkebakterier, sopp og karismatiske små bjørnedyr.

Felles for alle er at de tåler ekstreme forhold, og tanken var å undersøke mulighetene for om liv kan ha spredt seg mellom planeter som blindpassasjerer på meteoritter.

Beholderen med mikroorganismene, som er et prosjekt i regi av den amerikanske organisasjonen The Planetary Society, er plassert inne i kapselen som trolig overlever ferden gjennom atmosfæren.

Om den havnet på land, ville eksperimentet gjenfinnes og likevel få vitenskapelig verdi. Men ettersom den falt ned i Stillehavet, vil trolig vitenskapen knyttet til dette prosjektet ha gått tapt.

Fobos-Grunt oppdrag er det første forsøket russerne har gjort på å nå området rundt Mars siden Mars 96-havariet i 1996, og er det så langt siste kapittelet i en lang og sørgelig saga de har hatt med ferder mot den røde planeten.