Russisk rulett

De russiske styrkene som nå står i Kosovo er ikke rare greiene, og Moskva har lovet NATO at det ikke er flere overraskelser i vente. Likevel tillegger Moskva styrken stor betydning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det understrekes av at en styrke som dette normalt ville bli ledet av en offiser på majornivå, mens russerne har valgt å la en firestjerners general lede de 200 fallskjermsoldatene. Det skyldes selvfølgelig at NATO-troppenes øverstkommanderende, general Michael Jackson, er firestjerners general. Militært sett er de 200 fallskjermsoldatene som har satt seg fast på Slatina-flyplassen en parentes i forhold til de 53000 soldatene NATO er i ferd med å sende inn. Selv om russerne skulle få utplassert de mellom 5000 og 10000 soldatene de har antydet at de kan bidra med til fredsstyrken, vil NATO militært dominere KFOR.

  • Innmarsjen natt til lørdag har imidlertid sendt sjokkbølger av forbauselse og forvirring gjennom NATO, og langt inn i de russiske regjeringskorridorene.
  • Usikkerheten i NATO knyttes igjen til hvem, eller om det er noen, som sitter i førersetet i Moskva. Russlands utenriksminister Igor Ivanov forsikret Det hvite hus om at styrkene ikke ville fortsette inn i Kosovo etter at de hadde krysset grensa fra Bosnia og inn i Jugoslavia, men inn dro de. Den russiske regjeringen kalte innmarsjen en feiltakelse, men så kom president Boris Jeltsin og tok æren for å ha gitt ordre til innmarsjen. Gjorde han det fordi han hele tida har spilt et dobbeltspill, eller gjorde han det fordi han ville berge ansikt, og ikke innrømme at han var ute av stand til å stagge generalene? Uansett hvilken versjon man velger å tro på, er det egnet til bekymring rundt beslutningsprosessene i et ustabilt land som Russland.
  • Selv om mange fortsatt tror at det var de russiske generalene som tok initiativet, har NATO-talsmenn og politikere i alle leirer forsøkt å tone ned betydningen av det som for mange framstår som et russisk kupp i Kosovo. På tross av de mange villedende og forvirrende erklæringene, og moterklæringene, vil ikke NATO bære ved til bålet i en situasjon som i første omgang sår tvil om Russlands troverdighet som partner i Kosovo, og som seinere kan bli et alvorlig politisk problem.
  • Ved innmarsjen demonstrerte de russiske soldatene med all ønskelig tydelighet at deres sympati ligger hos serberne, og ikke hos fordrevne kosovoalbanere. De nære forbindelsene mellom russerne og serberne gjør etter manges mening den russiske hæren til et dårlig valg som beskytter for flyktninger på vei tilbake. Samtidig er Russlands hensikter uklare. Det er også uklart om man kan anse den russiske regjeringen som den eneste aktør i de fortsatte forhandlingene om Russlands rolle i Kosovo.
  • Reaksjonene fra kosovoalbansk side har imidlertid ikke latt vente på seg. I går sa statsminister i UCKs provisoriske regjering, Hashim Thaci, at han ikke kunne garantere for sikkerheten for de russiske styrkene, og at de burde forlate provinsen så raskt som mulig. Samtidig gjentok UCK-talsmenn at deler av UCK fortsatt må være bevæpnet for å kunne beskytte sivile.
  • Hvilken rolle Russland skal spille i de fredsbevarende operasjonene gjenstår å se, men den troverdighetsbrist og usikkerhet innmarsjen i Kosovo har skapt kan man kanskje avlese allerede på G8-møtet som starter i Köln på fredag. Den britiske forsvarsministeren George Robertson har allerede sagt at Russland kan komme til å betale en høy pris for denne usikkerheten fordi det neppe vil oppmuntre finansverdenen til å gi økonomisk hjelp for å rette opp den skakkkjørte russiske økonomien.
  • Det er ventet at G8-møtet vil legge fram krav om omfattende skattetiltak i Russland for å godkjenne et lån på til sammen 35 milliarder kroner fra Det internasjonale pengefondet.

Slik sett kan russerne ved innmarsjen i Kosovo ha spilt russisk rulett både med landets økonomi og med deltakelse i internasjonale militære operasjoner.