Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russisk skip i norsk farvann. New York Times omtaler det som spionskip

Forsvaret følger med.

 RUSSISK FARTØY:  Det russiske fartøyet Yantar befinner seg nå i norsk farvann. Foto: Marine Traffic
RUSSISK FARTØY: Det russiske fartøyet Yantar befinner seg nå i norsk farvann. Foto: Marine Traffic Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forsvaret følger nå bevegelsene til et fartøy som omtales som et spionskip, skriver nettstedet aldrimer.no.

Marine Traffics hjemmesider viser at Yantar ved 01-tiden natt til mandag holdt en nordlig kurs og befant seg utenfor kysten av Nordland. Tidligere plot synes å vise at fartøyet beveger seg langs norskekysten, med start et sted like nord for Haugesund eller lenger sør.

TV2 har også omtalt saken.

Spionskip Fartøyet befinner seg inne i norsk territorialfarvann.

Det skal være snakk om forskningsfartøyet Yantar, som ifølge amerikansk etterretningskilder er et russisk spionskip. Skipet opererer fortida ved norskekysten.

Ifølge New York Times, frykter anonyme kilder at Russland driver omfattende kartlegging av undersjøiske, fiberoptiske kommunikasjonskabler slik at disse kan saboteres i en konfliktsituasjon. Formålet kan også være å drive avlytting, skriver aldrimer.no.

Kontroll - Det er FOH sin oppgave å ha kontroll på aktiviteten langs kysten. Fartøyet som du nevner, seiler på nordlig kurs og er for øyeblikket vest av Lofoten, sier pressetalsmann ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH), Ivar Moen, til aldrimer.no mandag ettermiddag.

Moen vil ikke svare på om fartøyet vil bli kontrollert av norske Orion-fly eller Kystvakten.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!