«Russisk» skip til Stavanger

Forsyningsskipet «Sayan Polaris» fikk ikke lov til å gå i land i Kirkenes. De dro deretter til Longyearbyen, som er unntatt havneforbudet, og byttet flagg fra russisk til maltesisk. Nå er de på vei til Stavanger.

PÅ SVALBARD: På nyåret lå det russiske forsyningsskipet «Sayan Polaris» i havna i Longyearbyen. Nå har de byttet flagg, og er på vei sørover til Stavanger. Foto: Anja Charlotte Markussen / Svalbardposten
PÅ SVALBARD: På nyåret lå det russiske forsyningsskipet «Sayan Polaris» i havna i Longyearbyen. Nå har de byttet flagg, og er på vei sørover til Stavanger. Foto: Anja Charlotte Markussen / Svalbardposten Vis mer
Publisert

- Fartøyet «Sayan Polaris» seilte inntil nylig under russisk flagg. Det kan derfor ikke anløpe Stavanger eller andre havner på Fastlands-Norge uten tillatelse fra Utenriksdepartementet.

Det skrev kommunikasjonsrådgiver i departementet, Guri Solberg, i en e-post til Dagbladet torsdag kveld.

Fredag ettermiddag kom imidlertid kontrameldingen. Sayan Polaris har fått unntak fra havneforbudet, og får legge til kai i Stavanger i helga.

Fartøyet befinner seg fredag ettermiddag utenfor kysten ved Bergen, på vei sørover.

Maritim sjef i Stavangerregionen Havn, Dag Matre, forteller at de mottok en forespørsel om havneanløp fra fartøyet mandag. De videresendte denne til Kystverket tirsdag, og har blant annet vært i kontakt med grensepolitiet angående saken.

Torsdag ble det klart at fartøyet ønsket å gå til en annen havn i Stavanger-regionen.

Managementselskapet OSM Maritime er underleverandør for Sayan Polaris. Daglig leder i OSM Offshore, Morten Sejrup, sier til Dagbladet at eier av fartøyet ikke ønsker å kommentere saken.

Selskapet Sayan Polaris har hovedkontorer på Malta.

Mottok søknad torsdag

Grunnen til at «Sayan Polaris» er omfattet av sanksjonene, til tross for at de nå seiler under maltesisk flagg, er at alle skip som seilte under russisk flagg etter 24. februar 2022 er omfattet av havneforbudet i Ukraina-forskriften.

- Det skyldes at forbudet mot å gi adgang til havner på Fastlands-Norge både gjelder russiske fartøy, og fartøy som etter 24. februar 2022 har byttet sitt russiske flagg, forklarer Utenriksdepartementet.

Fartøyet hadde ifølge Marine Traffic russisk flagg inntil 4. januar 2023.

Utenriksdepartementet mottok en søknad om unntak fra forbudet mot havneanløp for fartøyet torsdag. Søknaden gjelder anløp til Stavanger 14. januar.

- I og med at søknaden nettopp er mottatt, har vi ikke mer informasjon om når svar på søknaden vil bli sendt, sa departementet torsdag kveld.

Seilte fra Murmansk

Dagbladet kjenner til at «Sayan Polaris» seilte fra Murmansk til Longyearbyen 26. desember 2022. De ankom Svalbard-øya 1. januar.

I november søkte de norske myndigheter om anløp i Kirkenes, hvor de blant annet ville bytte flagg.

De fikk avslag på søknaden og dro seinere til Longyearbyen - hvor havneforbudet ikke gjelder, før de altså dro sørover med Stavanger som mål.

Ifølge Svalbardposten, som omtalte besøket av det da russiske forsyningsskipet, var det i byen for å bytte flagg fra russisk til maltesisk.

- Dette er en måte å få ut skipet fra russisk registrering, som er initiert av eierne av skipet, sa Mikael Johansson i logistikkselskapet Pole Position til avisa.

Han opplyste at de i tillegg skulle male om for å bytte navn på skipet og få nytt mannskap.

- Russerne har egentlig bare levert skipet her, sa Johansson.

Skal ha blitt brukt av Gazprom

Dag Matre i Stavangerregionen Havn sier at forespørselen til skipet er i forbindelse med mannskapsbytte og proviantering i Stavanger.

«Sayan Polaris» seilte først under norsk flagg med navnet Troms Polaris, før det i 2019 fungerte som supplyskip i Russland under en såkalt «bareboat-registrering», med russisk flagg. Russiske Gazprom er angivelig blant de som har brukt skipet til sin tjeneste, skriver Offshore Magazine i en pressemelding fra 2019.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer