NÆRMER SEG: Forsknings- og seismikkskipet «Professor Logachev» la ut fra St. Petersburg i går kveld. Skipet er spesialbygget for undervannssøk og kartlegging av sjøbunnen, og skal være spesielt godt egnet for «vanskelige forhold». Foto: 
Sound Ocean Systems
NÆRMER SEG: Forsknings- og seismikkskipet «Professor Logachev» la ut fra St. Petersburg i går kveld. Skipet er spesialbygget for undervannssøk og kartlegging av sjøbunnen, og skal være spesielt godt egnet for «vanskelige forhold». Foto: Sound Ocean SystemsVis mer

Russisk spesialfartøy nærmer seg Stockholm

Bygget for undervannssøk og kartlegging av sjøbunnen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens Russisk-eide oljetankeren «NS Concord» tilsynelatende har skrudd av sitt samband og AIS-responder, og forlatt området utenfor Stockholms skjærgård, nærmer et annet russisk fartøy seg området, etter å ha seilt ut fra St. Petersburg omtrent samtidig som «NS Concord» satte seil i går kveld.

Fartøyet som nærmer seg, det russiske forsknings- og seismikkskipet «Professor Logachev», er spesialbygget for undervannssøk og kartlegging av havbunnen. Det er spesielt rustet for dypvannsoppdrag i arktiske strøk, og utfører regelmessig oppdrag for ulike myndigheter.

Full fart Det er for tidlig å si om skipet har, eller vil få noen tilknytning til dramaet i farvannet utenfor Stockholm å gjøre. Men da det la ut fra St. Petersburg i går kveld holdt det maksimumsfart på 14 knop. Det er nå passert Tallinn og er på vei ut Finskebukta i Østersjøen. Farten er nå på ni knop. Du kan selv følge fartøyets ferd ved å trykke på denne lenken.

Dagbladet har ikke lykkes å få i tale representanter for skipet, som har kontorer i USA. Derfor blir det inntil videre ren spekulasjon, i all tid det meste av informasjonen rundt hendelsene utenfor Stockholm baseres på ubekreftet informasjon og spekulasjoner. Men skipet har russisk flagg, hjemmehavn i St. Petersburg, og nære bindinger til det russiske ministeriet for naturressurser og miljø.

Det eneste som til nå er bekreftet fra svensk hold, er at den storstilte sjøoperasjonen er utløst etter at Forsvarsmakten fikk informasjon om «fremmed undersjøisk aktivitet» av en «meget troverdig kilde». At det skal dreie seg om en utenlandsk ubåt, og nyheten om at det skal ha vært kryptert sambandskontakt mellom en radiosender i Kanholmsfjärden og en radiosender i russiske Kaliningrad, der østersjøflåten har sin base, er så langt verken bekreftet eller avkreftet offisielt av svenske myndigheter.

Nederlandske krigsskip Tre nederlandske krigsskip, fregatten «Evertsen», korvetten «Zeeland» og forsyningsskipet «Amsterdam», har i dag seilt nært opptil «Professor Logachev», og følger samme kurs.  De la ut fra Tallinn i morges, men har ikke oppgitt noen offisiell kurs. De kom imidlertid fra Stockholm mandag. Nato har stor øvingsaktivitet i området, så heller ikke dette trenger å ha noen sammenheng med verken dramaet i skjærgården eller det russiske seismikkskipet.

Det er også to nederlandske frakteskip med samme kurs i området. Det er ikke utenkelig at de kan ha transportert utstyr for Nato i forbindelse med øvelsene i Baltikum, og derfor har eskorte.

Svært avansert «Professor Logachev» ble bygget i 1991, og driftes av CGGE Internasjonal. Det seiler under russisk flagg, og har et mannskap på 42, inkludert forkningspersonell. Det har nære bindinger til det russiske polarinstituttet og ministeriet for naturressurser og miljø.

Skipet utstyrt for geologiske dypvannsundersøkelser og seismikkoperasjoner. Den har blant annet sonar med stor rekkevidde, hydrofysiske sonder, dypvannsekkolodd, undersjøiske kameraer, fjernstyrt miniubåt, hydromagnetiske sensorer og annet avansert utstyr.

Den har også egen hangar for miniubåter.

Russland avviser i formiddag alle påstander om at det skal være en skadet russisk ubåt i svensk farvann.

STØ KURS: «Professor Logachev» (liten rød ring) er nå på vei ut av Finskebukta. Farvannet er svært trafikkert, og siden i dag morges har tre nederlandske krigsskip (stor rød ring) som gikk ut fra Tallin seilt i nærheten av det russiske forskningsskipet. Kart: MarineTraffic.com
STØ KURS: «Professor Logachev» (liten rød ring) er nå på vei ut av Finskebukta. Farvannet er svært trafikkert, og siden i dag morges har tre nederlandske krigsskip (stor rød ring) som gikk ut fra Tallin seilt i nærheten av det russiske forskningsskipet. Kart: MarineTraffic.com Vis mer

- Det har ikke vært noen avvikende hendelser eller nødssituasjoner, melder det russiske nyhetsbyrået Interfax.

  - Ikke oss Jakten på den mystiske og fremmede undersjøiske aktiviteten utenfor Stockholm fortsetter i dag for full styrke.

Ifølge svenske medier, deltar minst 15 krigsskip og en rekke mindre fartøyer i operasjonen. I tillegg er det satt inn flere helikoptre og fly. Over 200 soldater skal være involvert. Det søkes med sensorer for å fange opp undervannsaktivitet.

Flere eksperter har sine teorier om hva som kan være årsaken.

- Opplysningene om en russisk miniubåt innebærer en alvorlig krenkelse av svensk territorialvann, sier den finske forsvarseksperten Thomas Ries, som ikke utelukker at målet har vært å legge ut miner i skjærgården.

Ries mener at opplysningene tyder på at russerne holder på med militære forberedelser som er direkte fiendtlige, ifølge Svenska Dagbladet.

Han sier også at det kan handle om at russerne legger ut for eksempel miner eller signalspaningsutstyr.

- Eller om de har lagt igjen noe der fra den kalde krigen som de vil oppdatere. Men uansett er det alvorlig, sier han til den svenske avisa. Major Carl Bergqvist i det svenske luftforsvaret sier til Dagens Nyheter at en fremmed makt kan ønske å bytte ut systemer som kan ha blitt plassert i svensk farvann under den kalde krigen. Det kan ifølge ham være en forklaring på undervannsaktiviteten i Stockholms skjærgård.
Få svar Fra det svenske forsvaret er det få svar å få om hva som skjer.

— Operasjonen har pågått i drøyt ett døgn etter informasjon fra en troverdig kilde. Jeg har derfor som operasjonsleder besluttet å øke antall enheter i området, opplyste forsvarets operasjonsleder Jonas Wikström på en pressekonferanse lørdag kveld.

Forsvarsminister Peter Hultqvist sier han vil ha større åpenhet rundt denne type krenkelser.

NS CONCORD: Det store tankskipet er nå på vei mot Gotland. Foto: Torgachkin Igor Petrovich / www.torgachkin.ru
NS CONCORD: Det store tankskipet er nå på vei mot Gotland. Foto: Torgachkin Igor Petrovich / www.torgachkin.ru Vis mer

— Jeg vil ha mer åpenhet om krenkelser og liknende hendelser. I Finland informerer man direkte om krenkelser, og det er et av de landene som vi når ser på i regjeringen, sier han til Svenska Dagbladet.

Svenske myndigheter har ikke villet si noe om mistanken retter seg mot noe bestemt land, men episoden vekker minner fra den kalde krigen da flere sovjetiske ubåter ble oppdaget i svensk farvann.

MINIUBÅT: Den svenske marinen leter angivelig etter en russisk miniutbåt av typen Triton-NN.
MINIUBÅT: Den svenske marinen leter angivelig etter en russisk miniutbåt av typen Triton-NN. Vis mer